Sosyal bilimlerde veri kalitesi ve ölçüm teknikleri - Ataseven, Burçin (My University, 2012)
Veri Kalitesi, Anket Tekniği, Ölçüm Yöntemleri, İyileştirme Teknikleri, Hata ÖZET SOSYAL BİLİMLERDE VERİ KALİTESİ VE ÖLÇÜM TENİKLERİ Herhangi bir alanda yapılan bir araştırmanın bilimsel bir araştırma olabilmesi için bazı özelliklere sahip olması gerekir. Bu özelliklerin başında araştırma sonucunda sunulan bilgilerin doğru ve güvenilir olması gelmektedir. Doğru ve güvenilir, yani sağlıklı bilgi ise kaliteli verilerin analizi ile elde edilmektedir. Bu çalışmanın konusunu oluşturan sosyal bilimler, toplumsal olayları ve toplumları oluşturan insanların toplumsal yönlerini incelemektedir. İnsanlardan doğrudan veri elde etme tekniklerinden en çok kullanılanı da anket tekniğidir. Veri kalitesinin önemi günden güne arttığından bu çalışmada; anket tekniğinde yer alan tüm soru türleri ile elde edilen verilerin kalitesini ölçme ve iyileştirme teknikleri hakkında bilgi verilerek bu konudaki eksikliği gidermek amaçlanmıştır. Uygulama bölümünde, veri kalitesi ölçüm ve iyileştirme teknikleri, her tip soru türünün yer aldığı anket formu ile elde edilen verilerin kalitesini ölçmek ve iyileştirmek için kullanılmıştır. Sonuç olarak; hatalı anket verileri ile hesaplanan güven aralıklarının ve altı veri kalitesi boyutu bakımından bu hatalı veriler iyileştirildiğinde iyileştirilen veriler ile hesaplanan güven aralıklarının gerçek anakütle parametrelerini içerip içermediği gösterilmiştir. Data Quality, Questionnaire Technique, Measurement Techniques, Improvement Techniques, Error

DATA QUALITY IN SOCIAL SCIENCES AND MEASUREMENT TECHNIQUES A research done in any field must carry some properties in order to be a scientific research. The most important property is that the information presented at the end of the research must be accurate and reliable. Accurate and reliable information can be gathered through the analysis of high quality data. Social Sciences, a subject of this thesis, explains social events and social aspects of people consisting the society. The most commonly used technique for gathering data from people is survey technique. Since data quality has an increasing importance, in this thesis it is aimed to fill the gap in this field by explaining the quality measurement and improvement techniques of data gathered by questionnaire which includes all possible question types. In the application section, these data quality measurement and improvement techniques are applied to data that is simulated according to a questionnaire which includes all possible question types. As a result, it is shown whether the confidence intervals, computed by erroneous data and by high quality data measured and improved according to six data quality dimensions, include the real population parameter.
Keywords: İstatistik; İyileştirme; Veri Kalitesi