İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi Ty 1000 numarada kayıtlı Mecmûa-i Eşâr (vr. 1b-55a) (inceleme-metin) - Çelebi, Merve (My University, 2019)
Çalışmamız, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi TY1000’de kayıtlı olan Mecmū‘a-i Eş‘ār’ın 1b-55a varaklarının transkripsiyonlu metninden ve bu metnin incelenmesinden oluşmaktadır. Transkripsiyonlu metnin hazırlanmasından sonra inceleme yapılmıştır.Çalışma iki kısımdan oluşmaktadır. Giriş kısmında mecmûaların Türk edebiyatındaki yeri ve önemi üzerinde durulduktan sonra birinci bölümde, Mecmū‘a-i Eş‘ār’ın şekil ve muhteva özellikleri ele alınmış, ikinci bölümde ise mecmûanın transkripsiyonlu metnine yer verilmiştir.

The study ‘‘Mecmū‘a-i Eş‘ār’’ registered on İstanbul University Nadir Eserler Kütüphanesi TY1000, comprises the transcripted text of 1b-55a sheets as well as the physical examination of the text. Following the preparation of the transcripted text, the content of this section has been prepared.The study consists of two parts: In the first part, the macmuah has been analyzed in the aspects of form, literary language, and style. In the second part, the critical text of the macmuah has been studied on and provided.
Keywords: Criticism and interpretation; dergi; Dîvân; Eleştiri ve yorum; gazel; magazine; poem; şiir; Turkish literature; Türk edebiyatı