Azerbaycan şairi Resul Rıza’nın şiirlerinin 8. sınıf Türkçe ders kitaplarında kaynak metin olarak kullanılabilirliği üzerine bir inceleme - Haqverdiyeva, Efruze (My University, 2018)
Bu araştırmanın maksadı, Azerbaycan şairi Resul RIZA’ya [19 Mayıs 1910, Göyçay - 1 Nisan 1981, Bakü] ait şiirlerin, “8.Sınıf Türkçe” derslerinde kullanılırlığının araştırılmasıdır. Buna binaen, Resul RIZA’nın şiirlerindeki kelime hazinesinin çocuklara aktarılması bakımından Türkçe eğitimine nasıl bir katkı sunacağı kapsamlı bir şekilde araştırılmıştır. Resul RIZA’nın şiirlerinden yola çıkarak Azerbaycan şiirlerinin ve Azerbaycan Türkçesine özgü kelimelerin 8. sınıf Türkçe ders kitaplarında yer almasını sağlamak ve böylece öğrencilerin Azerbaycan kültürü ve edebiyatını etraflıca benimsemeleri de hedeflenmektedir. Çalışmanın sonunda Resul RIZA’ya ait şiirlerin çocuklar için Türkçe ders kitaplarına uygun olup olmadığı hakkında fikir oluşacağı kanaatindeyiz.

The purpose of this study is to examine the usability of Azarbaijan’s poet Resul RIZA’ s [19 May 1910, Göyçay - 1 April 1981, Bakü] poems for the “8th grade Turkish” textbooks. Therefore, here we have extensively investigated the contributions of transferring Resul Rıza’s vocabulary’s narration to children on Turkish education. From the poems of Resul RIZA, Azerbaijan poems and specific Azerbaijani Turkish words in the 8th grade textbook and thus students’ indigenisation of Azerbaijan’s culture and literature is also aimed. At the end of the study, we have formed an opinion on the appropriateness of Resul RIZA poems in Turkish textbooks for children.
Keywords: 20. yy; 20th century; Azaeri şiiri; Azerbaijan poetry; Azerbaijani poetry; Azerbaycan şiiri Turkish Education; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching; Turkey; Turkish language; Türk dili; Türkçe Eğitimi; Türkiye