The relationship among leadership style, trust and organizational commitment - Gökçay, Ebru (My University, 2011)
derlik Tarzı, Etkileşimsel Liderlik, Dönüşümsel Liderlik, İşlere Müdahale Etmeyen Liderlik, Yöneticiye Güven, Örgütsel Bağlılık ÖZET LİDERLİK TARZI, GÜVEN VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİ Bu çalışmanın amacı yöneticiye güven değişkeninin liderlik tarzı ve örgütsel bağlılık ilişkisindeki ara değişken rolünün incelenmesidir. Liderlik tarzı literatürde sıklıkla kullanılan Bass & Avolio'nun (1997) Multifaktör Liderlik Anketi (MLQ 5X) ile ölçülmüştür. Bunun yanı sıra, yöneticiye güven İslamoğlu, Birsel ve Börü'nün (2007) Yöneticiye Güven Anketi ile ölçülmüştür. Örgütsel bağlılık Meyer ve arkadaşlarının (2002) Örgütsel Bağlılık Anketi ile ölçülmüştür. Tüm bu ölçeklerin soruları tek bir ankette birleştirilmiş ve altılı likert tipi ölçekte toplam 94 soru olarak Türkiye'deki özel sektördeki altı firmanın 350 çalışanına uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar, dönüşümsel liderlik ile yöneticiye güven arasında pozitif bir ilişki bulunduğunu, etkileşimsel liderlik ile yöneticiye güven arasında bir ilişki bulunmadığını ve işlere müdahale etmeyen liderlik ile yöneticiye güven arasında negatif bir ilişki bulunduğunu ortaya koymuştur. Yöneticiye güven'in çoğu boyutu ile örgütsel bağlılığın duygusal bağlılık boyutu arasında pozitif ilişkiler vardır. Son olarak ise, yöneticiye güvenin, dönüşümsel liderlik ile işlere müdahale etmeyen liderlik ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkide kısmi ara değişken rolü oynadığı görülmüştür. Leadership Style, Transactional Leadership, Transformational Leadership, Laissez faire Leadership, Trust in Supervisor, Organizational Commitment

THE RELATIONSHIP AMONG LEADERSHIP STYLE TRUST AND ORGANIZATIONAL COMMITMENT The main purpose of this study was to examine the mediating role of trust in supervisor on the leadership style and organizational commitment relationship. The measurement of leadership style has been made by the most common measure of Bass & Avolio's (1997) Multifactor Leadership Questionnaire (MLQ 5X). Moreover, İslamoğlu, Birsel & Börü's (2007) Trust in Supervisor Scale has been used for the measurement of trust in supervisor. Organizational commitment has been measured with Organizational Commitment Questionnaire that was developed by Meyer et al. (2002). All of these measurements have been gathered together in a 94 item 6 point likert scale survey and applied to 350 employees of six private firms in Turkey. The results showed that transformational leadership is positively related with trust in supervisor, transactional leadership had no significant contribution to trust in supervisor and laissez faire leadership is negatively related with trust in supervisor. Most of the dimensions of trust in supervisor are positively related with affective commitment dimension of organizational commitment. Finally, trust in supervisor partially mediates the relationship between transformational and laissez faire leadership and organizational commitment.
Keywords: Dönüşümsel Liderlik; Liderlik; Örgütsel Bağlılık