Uluslararası işletmelerde lojistik yönetimi ve bir uygulama - Arslan, Özcan (My University, 2001)
Uluslararası İşletmelerde Lojistik Yönetimi ve Bir Uygulama başlığını taşıyan bu tez çalışmasının amacı, uluslararası işletmelere başarı ve rekabet gücü sağlamak üzere çağdaş lojistik yönetimi tekniklerini içeren bir çerçeve çizmek, bu çerçeve dahilinde öncelikle bir literatür araştırmasını ortaya koymak, ardından, literatürde yer almış bir modeli açıklayıp uygulamasını bir işletmede gerçekleştirmek ve bu uygulama sonrasında bütünleşik bir uluslararası lojistik modeli ortaya koymaktır. 1. Bölüm olan Girişte konunun amacı ve bütününe değinilerek genel bir giriş yapılmıştır. 2. Bölümde lojistik, lojistik sistem, üçüncül lojistik (third party logistics), malzeme yönetimi, fiziksel dağıtım, bütünleşik fiziksel dağıtım sistemi, stok, stok yönetimi, ABC Analizi, sipariş işleme, tam zamanında (JIT), MRP, trafik yönetimi, taşımacılık ve taşıma türleri, uluslararası teslimat şekilleri, EDI, gümrük ve dokümantasyon (Proforma fatura, ticari fatura, konşimento, gümrük çıkış beyannamesi, sigorta poliçesi, ihracat beyannameleri, dolaşım belgeleri, menşe şehadetnamesi, ATA karneleri), müşteri hizmetleri, malzeme aktarımı, ambalajlama ve etiketleme, depolama, satınalma serbest ticaret belgeleri kavramlarının tanımı yapılmıştır. Uluslararası İşletmelerde Lojistik Yönetimini Etkileyen Faktörler başlığını taşıyan 3. bölümde uluslararası lojistik faaliyetlerini etkileyen çevresel faktörler olan ekonomik, politik, kültürel, teknolojik faktörler ile petrol fiyatları ve farklı çalışma tarzlarına ilişkin faktörler ele alınmıştır. Farklı çalışma tarzları ile vergi, komisyon gibi konulardaki farklılıklar, bürokrasi, iflas, sendikal faaliyetler, eğitim, maaş düzeyleri, tatil imkanları gibi etkenler kastedilmeketedir. Dünya ticaret arenası sürekli şekil değiştirmekte, globalleşen dünyada uluslararası ticareti kolaylaştırmak, engelleri ortadan kaldırmak veya bölgesel avantajlar sağlamak üzere kurulan organizasyonların sayısı artmaktadır. Dördüncü bölümde, uluslararası lojistik faaliyetleri üzerinde etkili olan organizasyonlar başlığı altında Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Anlaşması, Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Çalışma Örgütü, Avrupa Birliği, Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün amacı uluslararası işletmecilik ve uluslararası lojistiğe etkileri tartışılmıştır. Diğer bazı bölgesel organizasyonlar da sıralanmıştır. Beşinci bölümde yönetimin tanımı yapıldıktan sonra dört temel yönetim fonksiyonu ile lojistik arasındaki bağlar açıklanmıştır. Envanter yönetiminde ne kadarlık bir stok tutulacağı, stok devir hızı ve envanter değerleme yönteminin seçimi açısından, depo alımı/ kiralaması, depo personeli gibi konularda yapılacak değişiklikler, teslimat şekli kararları, hangi ülkelerin üretim ve dağıtım merkezi olacağı, nasıl bir organizasyonla yönetileceği (merkezi/ merkezkaç) bilgi işlem sistemleri, bütçe ve hedefler en açık ve net bir şekilde ve doğru vadede (kısa/ orta/ uzun) planlanmalıdır. Organizasyon açısından bakıldığında temelde üç tip yapı görülmektedir: (1) İşlevsel (2) Bölümsel (3) Süreç merkezli. Lojistik organizasyon yapısı farklı endüstrilerde farklılık gösterebilir. Ayrıca uluslarası lojistik faaliyetlerinin tek bir merkezden yönetilmesi yani merkezi yönetim ile, yönetim otoritesinin ev sahibi ülkelere delegasyonu yani merkezkaç yönetim de bir başka organizasyonel karardır. Lojistik faaliyetlerinde motivasyon sağlanması ve uyumlaştırma amacıyla liderlik esastır. Denetim fonksiyonu, özellikle lojistik faaliyetlerinin amaca ulaşma derecesini belirlemeyi ve böylece geri besleme elde etmeyi sağlar. Denetimin etkinliği için kontrol noktalarının doğru belirlenmesi ve denetim mekanizmalarının ouşturulması şarttır. Altıncı bölümde lojistik ile işletmenin temel fonksiyonları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Üretimin, stoksuzluk yaşamadan ve gereğinden fazla stok tutma maliyeti yaratmadan JIT sistemleri ile beslenmesi gereklidir. Bu uyumun sağlanmasında planlama sorumluluğunun üretim ve lojistik birimleri tarafından paylaşılması da olumlu etkiye sahip olacaktır. Pazarlama ile lojistik bölümleri son derece yakın ilişki halinde olmak durumundadır. Pazarlamanın 4 P'si olan fiyat, ürün, tutundurma ve yer, lojistik açıdan büyük önem taşır. Uygun fiyattan, doğru hacimde ürün alımı, üründeki ambalaj vb. değişikliklerin paylaşılması, promosyon aktivitelerinin ve sevkiyatların birlikte planlanması gereklidir. Depo alımı veya kiralanması, her türlü makina ve ekipman alımı, tedarikçilere ilişkin maliyetlere katlanılması, stoklara bağlanan sermaye, sipariş ve satınalma gibi lojistik işlemlerinin giderleri finans-muhasebe bölümü ile birlikte planlanmalı ve değerlendirilmelidir. Yedinci bölümde lojistik işlemleri detaylı olarak incelenmiştir. Havayolu, denizyolu, karayolu, demiryolu, boru hattı taşımacılığı ve bunların çeşitli bileşimlerine verilen ad olan çok modlu (multimodal) taşımacılık, taşımacılıkta etkili olan havalimanı, kanal ve tüneller anlatılmıştır. Ayrıca uluslararası teslimat ve ödeme şekilleri, talep tahminleri, sipariş işleme, ambalajlama ve etiketleme, gümrük ve dökümantasyon, müşteri hizmetleri, MRP'nin lojistikteki rolü, satınalma fonksiyonu, malzeme nakli, stok yönetimi, dağıtım gerekleri planlaması (DRP), depolama, trafik yönetimi, hurda ve imha yönetimi kavramları incelenmiştir. Sekizinci bölümde önce uygulamaya esas olan model tanıtılmış, sonra kozmetik sektöründe faaliyet gösteren Eczacıbaşı-Beiersdorf firmasında uygulama gerçekleştirilmiştir. Uygulamaya esas rakamlar firma güvenliği nedeniyle belirli bir katsayıyla çarpılarak kullanılmıştır. Uygulama sonuçları değerlendirildikten sonra genel bir uluslararası lojistik modeli oluşturulmuştur. Sonuç olarak uluslararası lojistik faaliyetleri bir zincirin halkalarına benzetilebilir. Lojistik sürecin başarısı, bu zincirin en zayıf halkası kadar güçlüdür. Çeşitli teknik ve modeller yardımıyla bu güçlenmenin sağlanması hedeflenir. Oluşturulan model, böyle bir bütünleşik yapıyı oluşturmak için rehber olarak kullanılabilecek bir araçtır.

The purpose of this study titled as Logistics Management at International Companies is firstly to create a structure -including modern logistics management technics- in order to provide success and competition power for international companies. And than by making a literature research, to form a model that takes place in the research and by applying this model on a company, to create an integrated international logistic model. In the INTRODUCTION which is the first section of the study, the purpose of the study and general approach to the subject have been mentioned in a detailed way. In the second section, logistics, logistic system, third party logistics, material management, physical distribution, integrated physical distribution system, stock, stock management, ABC analysis, order processing, JIT, MRP, traffic management, transportation and transportation systems, international delivery systems, EDI, customs and documentation ( P/ I, commercial invoice, B/ L, declaration, Insurance policy, export declaration, C/ O, ATA documents ), costumer services, material handling, packaging and labelling, warehousing, purchasing and free zone concepts have been defined. In the third section titled as The Elements Affecting Logistics Management at International Companies, economical, political, cultural, technological elements defined as environmental elements and the elements such as oil prices and different business systems have been explained. By means of different business systems, differences in tax, commission, beroucracy, bankruptcy, union activities, training, salary levels and vacation opportunity concepts have been explained. The area of world trade has been changing continuously and the number of the organizations established for making the international trade easier, eliminating the obstacles and to provide regional advantages is increasing. In the fourth section, under the title of Organizations Having Impact on International Logistics Activities, the aim of the UN, World Bank, IMF, GATT, WTO, ILO, EU, European Free Trade Zone, NAFTA, OECD was explained, and the impacts on international management and international logistics have been discussed. And also some regional organizations were defined. In the fifth section, the relations between four basic management functions and logistics have been explained after the definition of management. The inventory level and inventory turnover rate in inventory management, changes that will be done in warehouse organization and warehouse personnel regarding preference of inventory evaluation method, delivery decisions, the decision on the country candidate for production and distribution center, decision on the way of organizing ( central or decentral ), information systems, budget and goals must be planned clearly in short, middle and long term. There are three basic structures regarding organization: (1) Functional, ( 2 ) Sectional, ( 3 ) Process oriented. The structure of logistic organization may vary in different industries. Also managing international logistic activities from one center ( central management ), or delegating management authority to home countries ( decentral management ) is another decision. Leadership is the main factor to provide motivation for logistic activities. Control function determines the level of the success of logistic activities and also provides feedback. In order to provide effective control function, control points must be specified correctly and control mechanisms must be organized properly. In the sixth section, the relations between logistics and the basic functions of management have been investigated. The production must be properly supplied by JIT systems without creating unnecessary stock level cost or inadequate stock level. To share responsibility of planning between production and logistics departments will have positive effects on creating this harmony. Marketing and logistic departments must be in contact very closely. Price, product, promotion and place described as 4P of marketing have big importance regarding logistics. Purchasing goods in correct quantity with appropriate price, sharing changes in packaging etc., promotion activities and delivery should be planned together with marketing department. Warehouse organization, purchasing any kind of machines or tools, to carry the burden of supplier costs, capital invested in inventory, the expenses of ordering or purchasing should be evaluated and planned together with account department also. In the seventh section, logistic process has been investigated in a detailed way. Air, sea, truck, railway and pipeline transportation and multimodel transportation which is the combination of one ore more of these transportations, important airports, channels and tunnels have been explained. Also international delivery and payment systems, demand predictions, order processing, packaging and labelling, customs and documentation, costumer services, MRP's role in logistic management, purchasing function, material transportation, stock management, DRP, warehousing, traffic management, scrap management concepts have been described . In the eighth section firstly the main model has been described and than the application of this model has been performed in Eczacıbaşı - Beiersdorf which is the company in cosmetics sector. The figures in the application have been multiplied by a coefficient in order to provide security of the company information. After evaluation of application results a general international logistics model has been created. Consequently, international logistic activities can be defined as the circles of a chain. The success of the logistic period is as strong as the weakest circle of this chain. By means of some technics and models circles in this chain can be strengthened. The model can be considered as a tool that can be used a guide to create this integrated structure.
Keywords: Lojistik; ULUSLARARASI Şirketler; YÖNETİM_İŞLETMELER