Sorunlu Bankaların performans değerlemesi - Yalçınkaya, Gökçe (My University, 2004)
Bankacılık sektörünün performans değerlemesinin inceleme konusu edilmesi fikri, özellikle son zamanlarda Türk bankacılık sektöründe yaşanan olumsuz gelişmelerin etkisinin tüm finansal sisteme ve hatta ülke ekonomisine yansımasının ardından benimsenmiştir. Bankalar arasında yoğunlaşan rekabet bir yandan ürün ve hizmet çeşitlendirmesine bir yandan da aktif ve pasif kalemleri arasında yapısal değişmelere neden olmaktadır. Bu gelişmeler kar marjı üzerinde önemli bir baskı oluştururken kaynak etkinliğinin ve karlılığın öneminin artmasına neden olmaktadır. Bankalar bütün bu nedenlerle, sektördeki benzer bankalarla karşılaştırma yaparak performans analizleri yapmaya ve gerekli tedbirleri almaya zorlanmaktadır. Bankacılık sektöründe performans değerleme sistemlerinin yapısı ve rolü, son yıllarda sektörde meydana gelen değişimler ve yeni rekabet unsurları nedeniyle önemli ölçüde değişmiştir. Geçmişte, finansal değerleme sistemin işlemesine yeterliyken, bugün finansal olmayan değerlemelerin de önemi artmıştır. Bankacılık sektörü, performans değerlemesi alanındaki kapsamlı sistemlerin dizaynı ve gelişimi ile ilgili alternatif arayışlarını sürdürürken, diğer taraftan mevcut sistemlerin doğru ölçüleri kapsayıp kapsamadığını incelemektedir. Alternatif yaklaşımlara rağmen, çoğu zaman, sektörde uzun süredir kullanılan ve bilinen performans ölçüleri kullanılmaya devam edilmektedir. Ancak son dönemlerde bankacılık sektörü üzerinde artan baskıyla birlikte, bankalar kullandıkları performans ölçülerinin sağlık, istikrar gibi olguların en iyi göstergeleri olup olmadığını sorgulamaya başlamışlardır. Tek başına hiçbir performans ölçüm sisteminin, bankacılık sektöründe faaliyet gösteren bankaların performanslarının doğru olarak değerlendirilmesine yeterli olmadığı, doğru bir performans değerlemesi için farklı yaklaşımların beraber kullanılması gerektiği bir gerçektir.

Performance Measurement In The Banking Sector was chosen as a subject following recent developments in the Turkish banking sector which had an adverse impact on the whole financial system. Whilst increasing competition amongst banks encourage the variety of products and services to increase, it also causes structural changes between assets and liabilities in the banking sector. These developments have an important effect in pressurising the profit margin and they also increase the importance of profitability and source effectiveness. Due to the above mentioned reasons, banks are encouraged to measure their performances against similar banks and to take precautions as needed along the way. The structure and role of performance measurement systems in the banking sector have recently been changed in line with the recent changes and new competitive forces in the banking sector. In the past, financial measurement instruments were used to make the system work, today, however, the importance of non-financial measurement instruments have increased rapidly. On one hand, the banking sector continues to find alternatives for more detailed designs and developments in the area of performance measurement, and on the other hand, it focuses on the existing systems and questions whether they have the appropriate measurement instruments or not. In spite of the alternative approaches, the traditional performance measurement systems continue to be used. But recently, with the increasing pressure on banking sector, banks have begun to question the health and stability of the existing performance measurement systems.
Keywords: Banka ve bankacılık; Bankalar ve Bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi