Effects of extraversion, neuroticism and organizational citizenship on work engagement - Yılmaz, Penbe Seçil (My University, 2019)
Bu çalışma ile, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde temsilcileri olan özel bir dermokozmetik şirketler grubunun beyaz yakalı çalışanlarının nevrotik ve dışa dönük kişilik yapılarının ve onların örgütsel vatandaşlık davranış düzeylerinin, işe gönülden adanmışlık düzeylerine etkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır.Türkiye’de faaliyet gösteren bir dermokozmetik şirketler grubunda çalışan evren, 285 beyaz yakalı bireyden oluşuyor. Çalışmanın evrenindeki tüm bireylere ulaşma şansı bulunduğundan, örneklem seçimi yapılmamıştır.Veri toplama yöntemi olarak anket tekniği kullanılmış ve anket elektronik ortamda özel sektör çalışanları tarafından yanıtlanmıştır. Anket 4 (dört) bölümden oluşmaktadır. Çalışanlardan elde edilen verilerin analizinde SPSS 22.0 kullanılmıştır. Çalışanların demografik özelliklerinin ve çalışma ömrü özelliklerinin dağılımı, sıklık ve yüzde olarak gösterilmektedir.Bu çalışmada çalışanlar tarafından elde edilen puanların dağılımının normal dağılıma uygunluğunun kontrolü kurtosis ve çarpıklık değerleri incelenerek değerlendirilmiştir. Araştırmada, ölçeklerden ve alt boyutlardan elde edilen puanların normal dağılım gösterdiği ve çalışanların demografik ve çalışma yaşam özelliklerine göre elde edilen puanlardaki farklılıkları belirlemek için parametrik testlerin kullanıldığı belirlenmiştir. Bu amaçla, cinsiyet ve medeni durum gibi iki gruba sahip değişkenlerin analizinde bağımsız örnekler için t testi kullanılmıştır; Üç ve daha fazla gruba sahip değişkenlerin analizinde tek yönlü ANOVA kullanılmıştır. Tek yönlü varyans analizinde farklılaşmanın belirlenmesi için Levene istatistiği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular% 95 güven düzeyinde değerlendirildi. Sonuç olarak, nevrotik ve dışa dönük kişilik yapılarının ve örgütsel vatandaşlık davranışlarının çalışan bağlılık seviyelerini etkilediği belirlenmiştir.

The aim of this study is indicating effects of neurotic and extraverted personality structure and organizational citizenship behavior level of white-collar people who work in a private group of companies in the dermocosmetic market on their work engagement.The universe of study, working in dermocosmetic companies which are operating in Turkey constitutes 285 white-collar individuals. Since there was a chance to reach all individuals in the universe of the study, no sample selection was made. The questionnaire technique was used as the data collection method and the questionnaire was answered by the private sector employees in electronic environment. The questionnaire consists of 4 (four) sections. SPSS 22.0 program was used to analyze the data obtained from the employees. The distribution of the demographic characteristics and working life characteristics of the employees are shown in terms of frequency and percentage.In this study, the control of the compliance of the distribution of the scores obtained by the employees to the normal distribution was evaluated by examining the kurtosis and skewness values. Findings obtained from the study were evaluated at 95% confidence level.As a result, it was determined that neurotic and extraversion personality structures and organizational citizenship behaviors affects work engagement levels.
Keywords: Dışa dönüklük; işe gönülden adanma Extraversion; Kamu yönetimi; neuroticism; nevrotiklik; organizational citizenship; örgütsel vatandaşlık; Public administration; work engagement