Acentenin denkleştirme isteminde hususi durumların Türk ve Avrupa birliği hukuku açısından mukayeseli olarak incelenmesi - Koç, Mehmet (My University, 2019)
Türk Ticaret Kanunu’nda 2012 yılında yapılan değişiklik ile Türk Hukukunda yer bulmuş olan denkleştirme isteminin karşılaştırmalı olarak incelenmesi ile, hem kanuni olarak yeni bir kurum olan denkleştirme isteminin teorik olarak izahına naçizane katkıda bulunmak hem de uygulamada rastlanan sorunlara yönelik çözümler ortaya koyabilmek amaçlanmış ve bu tez konusu seçilmiştir.Bu çalışma kapsamında, öncelikle genel anlamda acentelik ve benzeri ilişkiler, daha sonra denkleştirme isteminin hukuki niteliği, özellikleri, karşılaştırmalı hukuktaki durumu ve acentenin denkleştirme isteminde bulunabilmesi için elzem olan şartlar ve hesaplama yöntemleri incelenmiştir. Devamında ise, uygulamada sorun olabilecek birtakım hususlara mehaz Avrupa Birliği mevzuatı, İsviçre ve Alman Hukuku da dikkate alınarak yanıt aranmıştır.

This thesis was chosen in order to make a comparative analysis of the goodwill indemnity request found in the amendment of the Turkish Commercial Code in 2012, in order to contribute to the theoretical explanation of the legally new goodwill indemnity request and to provide solutions for practical problems.Within the scope of this study, firstly, the legal character, specialties, status of comparative law and the conditions and calculation methods which are necessary for the agency to request goodwill indemnity are examined from the agency and similar relations in general. Finally, several issues that may be a problem in practice, European Union legislation, Swiss and German law were also taken into consideration by taking into account.
Keywords: Acente; Avrupa Birliği; Del Credere; Del kredere; Denkleştirme İstemi; Equity; European Union; Goodwill Indemnity Request; Hakkaniyet; Hukuk; Hususi Durumlar Agency; Indispensability; Law; Ön Ödeme; Prepayment; Specific Situations; Vazgeçilemezlik