Hibetullah et-Tâcî’nin et-Tahkîkü’l-Bâhir Şerhu’l-Eşbâh ve’n-Nezâir adlı eserinin akitler kısmının tahkik ve tahlili - Öztürk, Selim (My University, 2021)
HİBETULLAH ET-TÂCÎ’NİNET-TAHKÎKÜ’L-BÂHİR ŞERHU’L-EŞBÂH VE’N-NEZÂİRADLI ESERİNİN AKİTLER KISMININ TAHKİK VE TAHLİLİFıkıh ilminin alt disiplinlerinden olan kavâid literatürü alanında Zeynüddîn İbn Nüceym’in (ö. 970/ 1563) telif ettiği el-Eşbâh ve’n-nezâir adlı eseri üzerine Hibetullah et-Tâcî’nin (ö. 1224/ 1809) yazmış olduğu et-Tahkîku’l-bâhir şerhu’l-eşbâh ve’n-nezâir adlı şerhin tahkik ve tahlilini gerçekleştirmek bu çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Zeynüddîn İbn Nüceym’in mezkûr eseri Hanefî mezhebinde kendinden sonra gelen alimler tarafından asıl kabul edilmiş ve her dönemde bu eser üzerine alimler tarafından ciddi çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar arasında bulunan Hibetullah et-Tâcî’nin et-Tahkîkü’l-bâhir adlı şerhi zengin bir içeriğe sahiptir. Hibetullah et-Tâcî’nin şerhi kendisinden önce yazılan bütün çalışmaları kuşattığı gibi fıkıhta olduğu kadar diğer ilim dallarında olan derinliği ile bütün meseleleri detaylıca izah etmektedir.

SUMMARYHİBETULLAH ET TACİ'S REWİEV ABOUT ET TAHKİKÜL BAHİR ŞERHUL EŞBAH AND NEZAİRİn the field of kavaid literature, which is one of the subdisciplines of fıkh, zeynüddin ibn nüceym who classifiyed el eşbah ve nezair, what is also classifiyed by hibetullah et taci into et tahkikul bahir şerhul eşbah ve nezair. The main goal from this study is to analyze and rewiev about et tahkik ul bahir şerhul eşbah ve nezair.The mentioned work from zeynüddin ibn nüceym is accepted from the succsesored islamic alims in the mezhep of hanefi. And got into a hard study process every period. Hibetullah et taci's et tahkik ul bahir şerh wich has a rich content is one of the studies. His şerh encompasses all the studies written before him and explains all the issues in detail with depht in other categories of ilim as well as fıkıh.
Keywords: el-Eşbâh el-Eşbâh; Hibetullah et-Tâcî; Islam; Islamic law; İslam; İslam hukuku