Er.Cr;ysgg lazer veya asit ile pürüzlendirilmiş dentin yüzeyine uygulanan cam iyonomer ve cam karbomer dolguların makaslama dayanımlarının incelenmesi - Emiroğlu, Abdulkadir (My University, 2015)
Er.Cr;YSGG Lazer veya Asit ile Pürüzlendirilmiş Dentin Yüzeyine Uygulanan Cam İyonomer ve Cam Karbomer Dolguların Makaslama Dayanımlarının İncelenmesi Abdulkadir Emiroğlu, Cafer Tükmen, Diş Hastalıkları ve Tedavisi ABD Amaç: Bu çalışmanın amacı lazer veya asit ile pürüzlendirilmiş dentin yüzeyine uygulanan cam iyonomer ve cam karbomer dolguların makaslama dayanımlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 120 adet çekilmiş insan azı dişi dentin dokusuna kadar okluzal yüzeyden aşındırılmıştır. Her biri 40 dişten oluşan 3 gruba ayrılmıştır. Grupların ilkine %37’lik fosforik asit veya %20’lik poliakrilik asit, ikincisine Er,Cr:YSGG lazer ve üçüncüsüne ise kontrol grubu olarak hiçbir işlem uygulanmamıştır. Dentin yüzey koşulları değiştirilen örneklere Fuji IX GP, Fuji II LC, Dyract XP ve GCP restoratif materyaller 4x4 mm boyutlarinda silindir şeklinde uygulanmıştır. 37 0C sıcaklıkta yapay tükrükte 24 saat bekletilen örneklere, Shimadzu AGS-X 50 kN (Shimadzu Corp., Kyoto, Japan) test cihazı ile 0.5 mm/ dk yaklaşım hızı ile makaslama testleri uygulanmıştır. Kopma yüzeyleri steromikroskop ve SEM ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel değerlendirme SPSS for Windows 21.0 yapılmıştır. Bulgular: Dentin yüzey koşullarına göre materyallerin kendi içerisinde yapılan karşılaştırmalarında, Fuji IX için asit-kontrol ve lazer-kontrol grupları arasında anlamlı farklılık yoktur (p>0,05); en yüksek bağlantı asit uygulandığında görülmüştür (p<0,05). Fuji II için asit-kontrol grupları arasında anlamlı farklılık yoktur (p>0,05); lazer uygulaması kontrol ve asit gruplarından daha düşük bağlantıya neden olmuştur (p<0,05). Dyract XP için asit ve lazer grupları kontrol grubundan daha iyi bağlantı göstermiştir (p<0,05); asit-lazer grupları arasında anlamlı farklılık yoktur (p>0,05). GCP için tüm yüzey koşulları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur (p>0,05). Tüm gruplar arasında bağlanım dayanımı en yüksek Dyract XP ve en düşük GCP uygulanan örneklerde görülmüştür (p<0,05). Sonuçlar: Dentin yüzeyine Er,Cr:YSGG lazer uygulaması bağlanma kuvvetleri üzerinde konvansiyonel yöntemlerden daha etkili olmamıştır. Cam karbomer restoratif materyalinin bağlanım dayanımı oldukça düşük bulunmuştur. YSGG lazer, cam iyonomer, cam karbomer, makaslama testi

Shear Bond Strength of Glass Ionomer and Glass Carbomer Cements on Er,Cr;YSGG Laser or Acid Etched Human Dentin Surface Abdulkadir Emiroğlu, Cafer Tükmen, Diş Hastalıkları ve Tedavisi ABD Purpose: The aim of this study was to evaluate the shear bond strength of glass ionomer and glass carbomer cements on Er,Cr:YSGG laser or acid etched human dentin surface. Materials and Methods: One hundred and twenty extracted caries-free human third molar teeth were selected and occlusal enamel was removed until dentinal surface was exposed. The teeth were randomly divided into three groups. Each group consisted of forty teeth. First group was etched with 37% phosphoric acid or 20% polyacrylic acid, second group was etched with Er,Cr;YSGG laser and third group was not etched as the control group. Fuji IX GP, Fuji II LC, Dyract XP and GCP restorative materials were applied to dentin surface as 4x4 mm cylindrical block. After storing the specimens in artificial saliva at 37 oC for 24 hours, shear bond strengths of the restorative materials were measured with Shimadzu AGS-X 50kN testing machine at crosshead speed of 0.5 mm/ min. The fractured surfaces were examined in steromicroscope and SEM. Statistical analysis was made using SPSS programme for Windows 21.0. Results: For Fuji IX, there was no significant difference between acid-control and laser-control groups (p>0,05); the highest bond strength values were observed with etched condition (p<0,05). For Fuji II, there was no significant difference between acid-control groups (p>0,05); laser application showed the lowest bond strength values compared to other surface conditions (p<0,05). For Dyract XP, acid and laser groups showed better bond stregth values than control group (p<0,05); no significant difference was found between acid-laser groups (p>0,05). For GCP group, there was no significant difference between in all conditions (p>0,05). Moreover, in all different conditions of the dentin surface treatment, bond strength values were observed highest in Dyract XP specimens and lowest in GCP specimens (p<0,05). Conclusions: Application of Er,Cr:YSGG laser on dentin surface was not effective on bond strengths than conventional methods. Glass carbomer restorative material showed weak shear bond strengths. Key Words: Er,Cr;YSGG laser, glass ionomer, glass carbomer, shear bond test
Keywords: Diş hastalıkları