Data analytics methods used for the issues of civil aviation maintenance repair and overhaul industry-a literature review - Ulu, Ömer Faruk (My University, 2022)
Bu çalışma, sivil havacılık MRO endüstrisinin problem alanlarını ve bu problemlerin çözümü için araştırmacıların kullandıkları data analytics yöntemlerini, kapsamlı bir literatür taraması ile araştırmakta ve açık araştırma konularını tespit etmeyi hedeflemektedir. Uçak bakımının tanımı, mevcut uçak bakım filozofisinin tarihsel gelişimi, uçak bakımının farklı açılardan önemi ve MRO endüstrisinin güncel problemleri ele alınmaktadır. İncelememiz, 2016-2021 yıllarını kapsayan 6 yıllık bir zaman diliminde yayınlanan havacılık MRO problemlerinde analitik yöntemlerin kullanımı ile ilgili makaleleri kapsamaktadır. Literatür taraması sonucunda, ilgili 209 makale tespit edilmiş ve her biri incelemeye tabi tutulmuştur. Çalışma, sivil havacılıktaki MRO sorunlarını gruplandırmaya ve sınıflandırmaya çalışmaktadır. Daha sonra ilgili sektörel problemlere ve bu problemlerin çözümü için uygulanan metodolojilere göre mevcut literatür sınıflandırılmıştır. Uçak bakım literatürünü, 13 farklı problem alanına göre sınıflandırıyoruz ve bunları da kendi içerisinde, kullanılan data tipi, veri analitiği metodolojisi ve alt problem alanlarına göre tasnif ediyoruz. Bununla birlikte, bibliyometrik bir analiz çalışması yoluyla gerçekleştirilen çalışma sayılarının ve kullanılan veri analitiği metotlarının yıllara göre dağılımını sunuyoruz. Bu çalışma uçak bakım endüstrisinin problemleri için kullanılan veri analitiği metotlarına dair değerli bilgiler sunar. Ayrıca, sektör için önemli olmasına rağmen yeterince araştırma yapılmamış konuları saptayarak araştırmacılara rehberlik eder. Bu makalenin özgünlüğünü sektörün analitik metotlar ile çözüm geliştirilen tüm problem alanlarını tespit ve tasnif etmesi oluşturmaktadır.

This study investigates the problem faced in the civil aviation Maintenance and Repair Operations (MRO) industry and the analytical methods used to address these problems. The study covers a comprehensive literature review and aims to identify open research questions. The definition of aircraft maintenance, the historical development of current aircraft maintenance philosophy, the importance of aircraft maintenance from different perspectives and current problems of the MRO industry are discussed. Our review covers the academic studies related to the use of analytical methods in aviation MRO problems published in a 6-year time span spanning 2016-2021. We identify and analyze 209 papers for the literature review. We then group MRO problems in civil aviation, and categorize the extant literature according to the related sectoral problems. We conduct a correspondence analysis to link the methodologies to MRO problems. Our study considers the analytical methods used in solving MRO problems under three broad categories identified in the literature. We classify the MRO literature according to 13 different problem areas according to the data type used, methodology, and sub-problem areas. Our bibliometric analysis shows an increasing trend in the number of studies using analytical methods to solve MRO problems. This study provides valuable insight into data analytics methods used to address the MRO problems in the aviation industry. In addition, it guides researchers by identifying issues that are important for the sector but have not been adequately researched.
Keywords: Aircraft maintenance; Business; Data analytics; İşletme; MRO; Sistematik literatür araştırması; Systematic literature review; Uçak bakım MRO; Veri analitiği