17. yüzyıl şairlerinden Beyani’nin Divan’ı inceleme-tenkitli metin - Başpınar, Fatih (My University, 2008)
“17. Yüzyıl Şairlerinden Beyânî’nin Divan’ı: İnceleme, Tenkitli Metin” adını taşıyan bu doktora teziyle on yedinci yüzyıl şairlerinden Beyânî’nin bilinen tek eseri olan Divan’ının tenkitli metni hazırlanmış, eseri bilimsel metotlar çerçevesinde incelenmiş, hayatına dair bilgiler ortaya konmuş, edebî kişiliği değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Beyânî’nin hayatı hakkında bilgi verilmiş ve edebî kişiliği incelenmiştir. İkinci bölüm Divan’ın şekil özellikleri ve muhteva bakımından incelenmesine ayrılmıştır. Üçüncü bölüm ise Divan’ın tenkitli metninden oluşmaktadır. Hazırlanan doktora teziyle Beyânî’nin kimliği ve eseri gün ışığına çıkarılarak, Türk edebiyatı içerisindeki yeri ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu çalışmayla Türk edebiyatında bir boşluğun doldurulması amaçlanmıştır.

In this thesis titled “17. Yüzyıl Şairlerinden Beyânî’nin Divan’ı: İnceleme, Tenkitli Metin”, the editional critical text of the unique work known as “Divan” of Beyânî who was the seventeenth century poet has been prepared, his text was studied in scientific methods, the details of his life has been mentioned, literary personality has been tried to evaluate. This thesis is formed on three parts. In the first part the details of Beyânî’s life has been mentioned and studied his literary personality. In the second part the properties of poems’ forms in “Divan” and its content has been studied. The third part is critical text of “Divan”. In this thesis the property of his character and his work have been brought to light and tried to determine the position in the Turkish literature. With this thesis it is aimed to fill a gap in the Turkish literature.
Keywords: Türk Dili