Construction of forecasting model for electric consumption in Turkey - Genç, Emir Hakan (My University, 2010)
Multiple Regression Analizi, elektrik enerjisi tüketimi, SPSS ÖZET TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK TÜKETİMİNİN TAHMİN MODELİNİN TASARIMI Küreselleşme ve ekonomik gelişmeler ile hem sanayide hem de konutlarda sürekli olarak elektrik tüketimi artmaya devam etmektedir. Bu nedenle elektrik tüketiminin önceden tahmin edilmesi ve buna göre gerekli tedbirlerin alınması önem kazanmaktadır. Bu çalışma yıllık olarak gerçekleşen toplam elektrik tüketimini ve elektrik tüketimini etkileyen faktörlere ilişkin gerçekleşen veriler ışığında istatiksel tahmin yöntemini kullanarak model oluşturulmasını kapsamaktadır. Bu kapsamda genel olarak Dünya’da ve Türkiye’de ki birincil enerji kaynakları ve elektrik tüketimleri hakkında bilgi verilmiş ve elektrik tüketimini etkileyebilecek değişkenler ile model oluşturulmuştur. Modelde ki tüm değişkenler 1970 ve 2008 yılları arasında, yıllık bazda gerçekleşen veriler ele alınmıştır. Bu bilgiler ışığında elektrik tüketimini etkileyen faktörler ve etkileme derecesi belirlenerek en uygun model belirlenmiştir. Bu model ile elektrik tüketimini etkileyen değişkenlere veri ataması yapılarak, elektrik tüketimini istatiksel olarak tahmin etmek mümkündür. Multiple Regression Analysis, electric energy consumption, SPSS

CONSTRUCTION OF FORECASTING MODEL FOR ELECTRIC CONSUMPTION IN TURKEY The electric consumption proceeds increasing in compliance with globalisation and economical growth in industry as well including residentals. For this reason, the forecasting of electric consumption in advance and taking precautions has become more crucial. This research covers creating model by using statistical forecasting technique by means of annual observed total electric consumption and variables affecting. In this context, it is given information regarding primary energy sources and electric consumption in the World and Turkey. The model is formed with variables affecting electric consumption. In the model, all variables are observed annual data between 1970 and 2008. The appropriate model is defined with variables affecting and degree of impress. It is possible to forecast statistical electric consumption by designating values on variables.
Keywords: Elektrik_Tüketim; Tasarım