EGZERSİZE BAĞLI İSKELET KASI HASARININ GÜÇ, SÜRAT VE DENGE PERFORMANSINA ZAMANA BAĞLI ETKİSİNİN İNCELENMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Bu çalışmanın amacı; kas hasarı oluşturan bir egzersiz uygulamasının genç erkeklerin güç, sürat ve denge performansları üzerine zamana bağlı etkilerini araştırmaktır. Çalışmaya, kronik bir rahatsızlığı olmayan 10 erkek (yaş ortalaması 21,1 ± 3,4 yıl, boy ortalaması 171,2 ± 6,1 cm, vücut ağırlığı 64,1 ± 4,7 kg) gönüllü olarak katıldı. Çalışmanın ilk günü katılımcıların boy, vücut ağırlığı, kas ağrısı, kreatin kinaz (CK), denge, güç ve sürat testi normal değerleri alındı. İkinci gün egzersiz protokolü uygulandı ve protokol sonrasında 1, 24, 48 ve 72’nci saatlerde kas ağrısı, denge, güç, sürat testleri ve CK değerleri ölçüldü. Verilerin analizinde SPSS 19 paket programı kullanıldı. Veriler tekrarlı ölçümler için ANAOVA testi ile değerlendirildi. Egzersiz protokolü sonrası, 1, 24, 48 ve 72’inci saatlerde CK ve kas ağrısı değerlerinin normal değerlere göre anlamlı şekilde yüksek olduğu (p<0,05), denge ve güç değerlerinde anlamlı bir değişiklik olmadığı (p>0,05), sürat değerlerinde ise 24 ve 72’nci saatlerde anlamlı şekilde (p<0,05) artışlar olduğu görüldü. Kas hasarına neden olan egzersiz uygulamasının, CK ve kas ağrısı değerlerini artırırken sürat performansını olumsuz etkilediği bunun yanında denge ve güç performanslarına herhangi bir etki göstermediği sonuçlarına ulaşıldı.

The purpose of this study was to investigate the time-course effects of an exercise that creates muscle damage on muscle strength, power, speed and balance performance of young male subjects. Ten male subjects (age mean 21.1 ± 3.4 years, height 171.2 ± 6.1 cm, body weight 64.1 ± 4.7 kg) voluntarily participated in the study. On the first day of the study, participants’ height and body weight measurements and muscle pain, Creatine Kinase (CK), balance, power and speed test baseline values obtained. On the second day, a training protocol was performed and the muscle pain, balance, power and speed tests, and CK values were measured at 1, 24, 48 and 72 hours after the protocol. SPSS 19 package program was used to analyze the data. The data were evaluated using the ANOVA test for repeated measures. CK and muscle pain values at 1, 24, 48 and 72 hours after exercise protocol were significantly higher than baseline (p<0.05). There was no significant change in balance and power values at any measurement time (p>0.05). The speed values were statistically significantly higher at 24 and 72 hours after exercise compared to the baseline values (p<0.05). As a result; muscle damage exercise protocol, increased CK and muscle pain scores, adversely affected the speed performance but had no effect on balance and power performance of the subjects.
EXAMINATION OF TIME-COURSE EFFECT OF EXERCISE INDUCED SKELETAL MUSCLE DAMAGE ON THE POWER SPEED AND BALANCE PERFORMANCE
Keywords: Spor Bilimleri