Kitap Tanıtım ve Değerlendirme: Niçin Kitlesiz Spor Değil? - ŞAŞMAZ ATAÇOCUĞU, MUAZZEZ (My University, 2023)
Spor bir sosyal yapıdır. Özellikle kitle iletişim araçlarında sunulduğu şekliyle modern yaşam tarzının ayrılmaz bir parçasıdır. Milyonlarca insan için hazzı da üzüntüyü de içinde barındırır. Spor, katılımcı motivasyonu, kişisel zevk ve dışsal ödüller yoluyla yoğun fiziksel çaba ve ya nispeten karmaşık fiziksel becerilerin kullanımını içeren kurumsallaşmış rekabetçi faaliyetlerdir. Çağdaş sporun küresel boyutları teknolojik, ekonomik, medyatik ve ideolojik boyutları açısından tartışılmaktadır (Sekot, 2009). Toplumlarda yerleşik bir faaliyet ve sosyal kurum olan spor farklı branşlarla ve kurumsal düzeyde örgütlenmektedir. İnsanlar bireysel ve ya sosyal gruplar halinde sporla bir şekilde ilişki kurmaktadırlar. Bu ilişki boş zaman değerlendirme, fiziksel aktiviteye katılım, toplumsallaşma, sosyalleşme, eğitim, profesyonelleşme, kimlik kazanma ve aidiyet hissi, görünür olma, sağlıklı yaşam, ticari hedefler, siyasal ve sosyal amaçlar gibi birçok nedenle gerçekleşmektedir (Zelyurt, 2021). İnsanların spor yapma biçimleri ya da spora katılım amaçları farklılıklar gösterir. Düzenli olarak antrenman yapan bir performans sporcusunun sporla kurduğu ilişki ile halkın genellikle geçici ve düzensiz olarak yaptığı sportif faaliyetle ilişkisi birbirinden farklı özellikler ve amaçlar barındırır. Performans sporcusunun spor pratiği yarışmacı/profesyonel/elit sporu kapsamındayken; halkın spor pratiği kitle sporu kapsamındadır (Zelyurt, 2020). Sporu bir meslek olarak icra eden, gelir ve statü elde eden sporcu elit sporu temsil eder. Profesyonel/Elit spor ücretlilik ilişkisini, karşılıklı yük ve sorumlulukları, kuralları, rekabeti barındırır. Kitle sporu ise daha çok eğlence, sağlıklı yaşam, sosyalleşme, mutluluk gibi amaçlarla yapılır. Gündelik yaşam pratiklerinin bir parçasıdır. Amman (2000) bu özelliğiyle kitle sporunu “Herkes için spor” fikrine dayandırmaktadır. Her yaştan insanın yapabileceği kitle sporu halkın ruh ve beden sağlığı açısından önemlidir ve toplum açısından çok yönlü işlevleri vardır. Örneğin; çocukluk döneminde itibaren spor yapma alışkanlığı kazanma, sağlıklı bir genç nesil, yaşlıların topluma dâhil olması, çalışanların kendini yeniden üretmesi gibi. Bu noktada kitle sporunun amaçlarına, işlevlerini yerine getirebilmesine olanak sağlayacak spor politikalarına ve kurumlara ihtiyaç vardır.