Türkiye ve Orta Doğu ülkeleri arasında pazarlama iletişiminin bir aracı olarak Türk dizileri - Bakır, Aziz Mücahit (My University, 2018)
Ortak tarihi geçmiş ve aynı dine mensup olmamız sebebiyle coğrafi yakınlıkla sınırlı kalmayan ilişkiler son yıllarda daha da etkin hal almıştır. Türkiye' nin bölge ülkeleri için rol model olması, bölge halkının ilgisinin Türkiye üzerinde yoğunlaşmasını sağlamıştır. Arap Baharı döneminde bazı ülkelerle yaşanan gerilimler söz konusu olsa bile Türkiye Orta Doğu ülkeleri ilişkileri tarihin her dönemde olduğu gibi özünden bir şey yitirmemiştir. Türk dizileri Türkiye ile Orta Doğu ülkeleri arasında kültürel etkileşimin artmasına neden olmuştur. Ülkemizde üretilen kültür ürünlerinin daha önceki yıllara kıyasla daha nitelikli olması da yurt dışından gelen taleplerin artmasında etkili olmuştur. lkemizin etkili yumuşak gücü haline gelen Türk dizileri ülkemizin yurt dışında tanıtımına önemli katkılar sağlamıştır. Son yıllarda bölge ülkelerinden Türkiye'ye gelen turist sayılarının artışında da dizilerin etkisi bulunmaktadır. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde pazarlama iletişimi hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde kültür kavramı ele alınmıştır. Kültürü oluşturan unsurlar ve kültür çeşitleri irdelenmiştir. Küreselleşmenin kültür üzerindeki etkilerinin neler olduğu ifade edilmiştir. Üçüncü bölümde ise Türkiye ile Orta Doğu ülkelerinin ilişkileri ekonomik, siyasi ve kültürel açıdan incelenmiştir. Türk dizilerinin Orta Doğu ülkelerinde çokça izlenmesinin nedenleri hakkında değerlendirmeler yapılmıştır.

Relations, which are not limited to geographical closeness due to the fact that we belong tothe same religion, have become even more effective in recent years. Turkey's role model forthe countries of the region has made the interest of the people of the region concentrated onTurkey. Turkey's relations with the Middle East countries have not lost anything in itsessence, even if there are tensions experienced with some countries during the Arab springperiod.Turkish TV series have led to increased cultural interaction between Turkey and Middle Eastcountries. The fact that the cultural products produced in our country are more qualified thanin previous years has also been effective in increasing the demand coming from abroad. TheTurkish series, which has become the effective soft power of our country, has madesignificant contributions to the promotion of our country abroad. In recent years, the numberof tourists from the region to Turkey has been increasing as well.This study consists of three parts. The first part provides information about marketingcommunication. The second part deals with the concept of Culture. Elements of Culture andtypes of culture have been analysed. The effects of globalization on culture have beenexpressed. In the third part, the relations between Turkey and the Middle East countries havebeen examined in terms of economic, political and cultural aspects. Evaluations were made on the reasons for the Frequent follow-up of Turkish series in the Middle East countries.
Keywords: Dış ilişkiler; Economic aspects; Ekonomik yönleri; Foreign relations; Kitle iletişim araçları; Marketing Communications; Mass media; Middle East; Orta Doğu; Pazarlama İletişimi; Politics and government; Popular culture; Popüler kültür; Siyaset ve yönetim; SoftPower; Television soap operas; Televizyon dizileri; Turkey; Turkish TV Series; Türk TV Dizileri; Türkiye; YumuşakGüç Turkey