Sınırlı uygunluk denetimi ve 3568 sayılı yasaya göre yetki almış meslek mensuplarının sorumluluğu - Şen, Ayşen (My University, 2005)
Soyadı: Ayşen Şen letme Muhasebe Finansman Prof. Dr. Ümit Ataman Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans - Temmuz 2005 Denetim, Muhasebe

SINIRLI UYGUNLUK DENETİMİ VE 3568 SAYILI KANUN'A GÖRE YETKİ ALMIŞ MESLEK MENSUPLARININ SORUMLULUĞU İşletmelerin bir hesap dönemi içindeki işlemlerinin konuya ilişkin önceden belirlenmiş kıstaslara, kurallara ve konuya ilişkin mevzuata uygunluğu uygunluk denetiminin konusunu oluşturur. Sınırlı uygunluk denetimi ise denetimin sınırlı bir kısmını kapsadığından daha dar içerikli bir denetim türüdür. Sınırlı uygunluk denetimini düzenleyen hükümler 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nda yer almaktadır. Vergi Usul Kanunu'na 06.07.1994 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 4108 sayılı Kanun'la eklenen Mükerrer 227. madde doğrultusunda vergi idaresine sunulacak beyanname ve eklerini, 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'na göre yetki almış meslek mensupları onaylayacaktır. Sınırlı uygunluk denetimi, Maliye Bakanlığı lehine bir ön denetim faaliyetidir. Bu faaliyet kapsamında; -Devletin işletmelerden olan haklarının doğru hesaplanması ve devlet denetim elemanlarının yapacakları vergi denetimlerinde zaman ve kaynak tasarrufu sağlanması, -Kayıtdışı ile mücadelede başarıya ulaşılması, -Devletin vergi ziyaının azalması hedeflenmektedir. Bu çalışma ile Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri ve Muhasebe Standartları çerçevesinde Sınırlı Uygunluk Denetimi konusu ele alınmış, denetim süreci, yöntemleri ,ülkemizde denetim faaliyeti ile ilgili yasal düzenlemeler ve meslek mensuplarının sorumluluğu anlatılmıştır. Name and Surname: Ayşen Şen Field : Business Administiration Programme: Accounting and Finance Supervisor: Professor Ümit Ataman Degree Awarded and Date: Master - June 2005 Audit, Accounting ABSTRACT LIMITED CONFORMITY/ PROPRIETY AUDITING AND THE RESPONSIBILITY OF TRADE MEMBERS WHO HAS BEEN AUTHORIZED BY LAW NUMBER 3568 Subject of the propriety auditing is, conformity of the operations of firms in an accounting period by criterions that have been determined before to legistations about the rules and the subject. Because that it includes a limited part of the auditing,limited conformity/ propriety auditing is a narrower contended type of audition. The judgements that arrange the limited conformity/ propriety auditing are in Contrubution Method Law number 213. eclerations and their appendixes which will be offered for tax return according to reiteretad law number 227, added to the Contrubution Method Law by the law number 4108 which has taken effect after being published in Resmi Gazete dated 06.07.1994, must be approved by the trade members who has been authorized by the Public Accountantment. Public Accountant Financial Advisory and Sworn Auditor Law law number 3568. Limited/ propriety conformity auditing is a pre auditing act for the benefit of Finance Ministry. In scope of this activity, -To take the rights of the goverment from the firms in to account correctly and to save time and source in the tax auditings which will be made by the goverment auditors. -To be succeded in the struggle against the informals. -To reduce the goverments contribution loss are aimed. The subject limited/ propriety conformity auditing is being discussed according to Widely Accepted Accounting Norms and Accounting Standarts and audition period, audition methods, legal arrangements about audition activities in our country and the responsibility of the trade members are being explaned by this work.
Keywords: Denetim; Muhasebe; Yönetim ve yardımcı hizmetler