Türk bankacılık sektöründe sigorta iş ortaklığının finansal performansa etkisinin çok kirterli karar verme yöntemleri ile analizi - DAĞIDIR ÇAKAN, CANAN (My University, 2022)
Bankalar değişen hizmet ve pazarlama anlayışının yanı sıra her geçen gün daha çok gelişen ve çeşitlenen ürün ve hizmetlerle müşterilerine farklı deneyimler kazandırmaktadır. Özellikle son yıllarda bankaların sigorta şirketlerinin acentesi şeklinde çalışarak bankasürans işlemlerine aracılık etmesi ve hatta çeşitli sigorta şirketleriyle ortaklık anlaşması yaparak daha geniş bir müşteri portföyüne ulaştığı görülmektedir. Bu dinamik süreç bankaların müşterilerinin beklenti ve isteklerine hızlı cevap vermesine ve memnuniyet düzeyinin artmasına neden olduğundan finansal performans üzerinde de olumlu tesir gücüne sahiptir. Ancak bir başka açıdan düşünüldüğünde bu dinamiklik bankaların maruz kaldığı riskleri de artırabilmekte ve dolayısıyla finansal başarısızlıklara yola açabilmektedir. Bu nedenle literatürde sıklıkla bankaların finansal performansları değerlendirilmekte ve finansal performansı etkileyen faktörler tespit edilmeye çalışılmaktadır. Ancak yapılan literatür araştırmasında sigorta iş ortaklığının banka performansına nasıl yansıdığını ölçen bir çalışmanın bulunmadığı görülmüştür. Oysaki sigorta şirketiyle ortaklığı olan bankalar hem yapılan sigorta işlemlerinden hem de sigorta şirketinin finansal performansından pay alarak öz performansına katkı sağlayabilecektir. Dolayısıyla sigorta şirketiyle ortaklık ilişkisi bulunan bankaların finansal performans bakımından diğer bankalardan daha önde olması muhtemel bir beklentidir. İşte bu nedenle çalışmanın temel araştırma konusu sigortacılık ürünlerinin bankanın iş ortaklığı içinde bulunduğu bir sigortacılık kurumu tarafından sunulması bankanın finansal performansı üzerinde nasıl bir etki yarattığının çok kriterli karar verme yöntemi olan Entropi ve TOPSIS yöntemleriyle tespit edilmesidir. Bu amaç doğrultusunda herhangi bir sigorta şirketiyle ortaklığı olan ya da olmayan bankalar arasından seçilen 8 bankanın (4’ü büyük ölçekli, 4’ü orta ölçekli) 7 ana kriter ve 35 alt kriterden oluşan finansal rasyoları kullanılarak 2011-2020 yılları arasındaki finansal performansları ölçülmüştür. Elde edilen bulgulara göre büyük ölçekli bankalarda özellikle sigorta şirketi ile ortaklık ilişkisinin varlığı bankaların finansal performanslarını olumlu yönde etkilemektedir.

In addition to the change in understanding in the provision of services and marketing, banks provide their customers with different experiences through ever-improved and diversified products and services. Especially in recent years, it is observed that banks have reached a wider customer portfolio by working as agents of insurance companies, mediating bancassurance transactions, and through partnership agreements with various insurance companies. This dynamic process also has a positive effect on financial performance since it causes banks to respond swiftly to the expectations and requests of their customers and increases the level of satisfaction. When considered from another point of view, however, this dynamic behavior can also increase the risks that banks are exposed to, leading to financial failures. Therefore, the financial performance of banks is often evaluated in the literature and the factors affecting financial performance are determined. However, in the literature review, there was no study measuring the reflections of insurance business partnerships on bank performance. Yet, banks that have a partnership with an insurance company will be able to contribute to their own performance by taking a share of both the insurance transactions made and the financial performance of the insurance company. Therefore, it is a likely expectation that the banks having a partnership relationship with an insurance company will be ahead of other banks in terms of financial performance. Thus, the main research topic of this study is the determination of the effect of the provision of insurance products by an insurance institution, acting as a joint venture of the bank, on the financial performance of the bank, using ENTROPY and TOPSIS methods, which are multi-criteria decision making methods. For this purpose, financial performances of 8 banks (4 large-scale, 4 medium-scale), selected among the banks with or without a partnership with any insurance company, were measured using financial ratios, consisting of 7 main criteria and 35 sub-criteria, between 2011 and 2020. According to the results obtained, the existence of a partnership relationship with an insurance company, especially in large-scale banks, positively affects their financial performance.
Analysis of the financial performance impact of insurance partnership in the Turkish banking industry with multi-criteria decision making methods
Keywords: Bank; Financial Performance; TOPSIS Analysis; Entropy; Multi-Criteria Decision-Making Methods; Banka; Finansal Performans; TOPSIS Analizi; Entropi; Çok kriterli karar verme yöntemleri