YURTTAŞLIK VE SEÇİLME HAKKI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Modern devlet düşüncesi içinde ulus-devlette yöneten-yönetilen ilişkisi, yönetilenlerin haklarını içerir. Bu ilişki ayrıca yöneticileri belirleme hakkını da kapsar. Siyasal haklar, yöneticilerin belirlenmesinde ve siyasal kararların denetlenmesinde rol oynar. Demokrasinin olmazsa olmaz şartı olan siyasal haklar, sosyal ve ekonomik ayırımcılığı da ortadan kaldırır. Siyasal haklar, ulus-devlette bir yurttaşlık hakkı olarak değerlendirilmektedir. Günümüzde küreselleşme süreci, yurttaşlığın ulus-devletten kopmaya başlamasına neden olmuştur. Küreselleşme süreci, yurttaşlığın ulusun ötesinde düşünülmesine yol açmıştır. Demokrasiler yöneticilerin ve kamusal politikaların değiştirilmesi için, herkese fırsat yaratır. Ancak burada herkes tanımına girenler, yurttaşlar ve belli bir yaş sınırında olanlardır. Bu konu demos un kapsamını ilgilendirir. Kural olarak demokrasilerde tüm yetişkin yurttaşlar seçimlerde oy kullanma hakkına ve seçimle belirlenen organlara seçilebilme hakkına sahiptir. Siyasal haklar açısından yurttaşlığın yanı sıra aranan diğer bir koşulda yaş sınırıdır. Bu çalışmada özellikle seçilme yaşı üzerinde durulmuştur.

In the idea of the modern state, relation between governor-governed in the nation-state involves rights of the governed. In addition to this, this relation contains the right of the assignation of governors. Political rights have a vital role in the assignation of governors and also the supervision of political decisions. Political rights which are sine qua non conditions of the democracy, eliminate social and economic discriminations. Political rights are also evaluated as a right of citizenship in the nation-state. Nowadays, process of the globalizati- on has caused separation between citizenship and the nation-state. Te process of the globalization has lead to think citizenship away from nation-state. Democracies create opportunities for every person to change governors and public policies. However in this situation, every person means citizens and adults who are over the significant age. Tis context interests content of the demos . As a rule, all adult citizens have a right to vote and a right to be elected for organs which are formed by elections in democracies. In addition to citizenship, age limit is another criterion of the political rights. In this context, especially the age of candidacy is emphasized.
A Consideration of Citizenship and The Right to Stand for Election
Keywords: Siyasi Bilimler