Bilgi kaynağı olarak KOBİ’ lerin eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanma eğilimleri üzerine bir araştırma - Baycan, Mahmut (My University, 2000)
Günümüzde, dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler coğrafik sınırların önemini azaltırken, rekabetin şeklini ve boyutunu da etkilemiştir. Dünya piyasalarında görülen bu gelişim ve değişimlere, Türk işletmelerinin de ayak uydurmasını gerektirmektedir. Bu nedenle Türk KOBİ'lerinin, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden etkin bir şekilde yararlanmaları gereği bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu çalışmada, KOBİ'lerin eğitim ve danışmanlık hizmetlerine olan ihtiyaçları tespit edilerek, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden ne düzeyde yararlandıkları ortaya çıkarılmaya ve bu tür hizmetlerle ilgili ne kadar bilinçli hareket ettikleri belirlenmeye çalışılmaktadır. Araştırmada elde edilen veriler z testi, ANOVA ve ki kare testi gibi istatistik analizlere tabi tutularak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, genel olarak KOBİ'lerin eğitim ve danışmalık hizmetlerine büyük çoğunlukla ihtiyaç duydukları ortaya çıkmaktadır, ayrıca KOBİ'lerin bu tür eğitim ve danışmanlık hizmeti veren kuruluşlara üye olmadıkları da anlaşılmaktadır. Eğitim ve danışmanlığa ihtiyaç duyduğunu belirten KOBİ'lerin çoğunluğunun, eğitim ve danışmanlık hizmeti almama nedeni olarak, bu iş için ayrılmış kaynak ya da bütçelerinin olmadığını ileri sürdükleri görülmektedir. Bununla birlikte, yarıya yakını da kimden, nereden ve nasıl alacağını bilmediğini belirtmektedir. KOBİ'lerin büyüme politikaları incelendiğinde büyük çoğunluğunun gelecekte büyümeyi hedefledikleri ortaya çıkmaktadır. KOBİ'ler, büyümelerinin önündeki en önemli engeli, makro ekonomik çalkantılar olarak belirtmektedirler. Makro ekonomik çalkantıları, finansal yetersizlikler ve kalifiye eleman eksikliği takip etmektedir. Dikkat çekici husus, çağdaş yönetim bilgi ve becerisinden uzak olmanın, diğerleri içerisinde en az önemli görülen engel olmasıdır. KOBİ'lerin içerisinde, büyümeyi hedefleyenlere bakıldığında makro ekonomik çalkantıların yerini, finansal yetersizliğin aldığı görülmektedir. KOBİ'lerin büyümeleri için en önemli gördükleri konunun kredi temini olduğu ortaya çıkmaktadır. Kredi teminini, yetişmiş eleman istihdamı, teknolojik bilgilenme ve yönetim danışmanlığı izlemektedir. KOBİ, Eğitim ve Danışmanlık, Eğitim İhtiyacı, KOBİ'lerde Büyüme

Recent developments in the world economy reduced the importance of geographical borders and changed the way and the dimensions of the competition all around the world. It is clear that Turkish enterprises should adapt themselves to these new conditions. In this adaptation process, effective use of training and consulting services becomes a must for Turkish Small and Medium Sized Enteprises (KOBI). This research generally examines the training and consulting needs of Small and Medium Sized Enteprises, their benefiting levels from these services, and consciousness level about those services. Results are supported by statistical analysis composed of z test, test of ANOVA and chi-square analysis. Results showed that the majority of Small and Medium Sized Enteprises need training and consulting services. Nevertheless, they do not have any memberships of foundations which give training and consulting services to those kind of firms. As a reason for not benefiting from any training and consultancy services, majority of the firms, which indicated their needs for training and consultancy, mentioned the lack of financial resources. Also, as an another reason, nearly half of the firms indicated the lack of information about from whom, where and how they would benefit those training and consultancy services. In terms of the firms' growth strategies, it was seen that majority of the firms were planning to grow in the near future. They mentioned the fluctuations in Turkish macro economy as the most important factor affecting their growth negatively. This was followed by financial insufficiency and lack of qualified employees. It was impressive that not employing contemporary management knowledge and skills was seen as the least important factor by the firms. In order to grow, most important subject for the firms was providing credits. This was also followed by employing qualified workers, technological know-how and management consultancy. KOBI, Small and Medium Sized Enterprises, Training and Consultancy, Training Needs, Growth in KOBI
Keywords: KOBİLER