Uluslararası akreditasyon belgesi almış özel hastanelerin kullandığı ve hemşirelerin tercih ettiği motivasyon araçları - Bakır, Fadime (My University, 2020)
Amaç: Joint Commission International (JCI) tarafından akreditasyon belgesi almış özel hastanelerde kullanılan ve bu hastanelerde çalışan hemşireler tarafından tercih edilen motivasyon araçlarını belirlemektir.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipteki araştırma İstanbul’da bulunan Uluslararası Akreditasyon belgesine sahip 7 özel hastanede çalışan 339 hemşire ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında Hemşire Bilgi Formu ve Motivasyon Araçlarına Yönelik Motivasyon Ölçeği kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra normal dağılım göstermeyen değişkenler için Spearman Korelasyon Analizi, Kruskal-Wallis H Testi, Mann-Whitney U Testi, Wilcoxon W testleri kullanılmıştır.Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 27,58±6,3 yıl olup % 81,5’i kadın, % 76,1’sı bekar, % 42,88’si lisans mezunudur. Kurum tarafından en sık kullanılan motivasyon araçları sırasıyla; çalışana eğitsel destek (% 87,31), sorumluluk artışı (% 84,95) ve kişilerarası olumlu ilişkiler (% 79,64) şeklindedir. Hemşirelerin en sık tercih ettiği motivasyon araçları sırasıyla; kişilerarası olumlu ilişkiler (% 94,35), çalışanın başarılı olduğu birimde görevlendirilmesi (% 94,35), sorunları amire iletme olanağı (% 92,62) ve eğitsel destek (% 92,62) şeklindedir.Sonuç: Kurumların sunduğu motivasyon araçları ile hemşirelerin tercih ettiği motivasyon araçlarının birebir örtüşmediği ortaya çıktı. Kurumlarda verimliliği arttırmak amacıyla hemşirelerin tercih ettiği motivasyon araçlarının kullanılmasına önem verilmelidir.

Objective: It is to determine the motivation tools used in private hospitals that have received accreditation certification by the Joint Commission International (JCI) and preferred by the nurses working in these hospitals.Materials and Methods: The descriptive study was carried out with 339 nurses working in 7 private hospitals in Istanbul with International Accreditation certificates. The Nurse Information Form and Motivation Scale for Motivation Tools were used to collect data. Spearman Correlation Analysis, Kruskal-Wallis H Test, Mann-Whitney U Test, and Wilcoxon W tests were used for variables that did not show a normal distribution, as well as descriptive statisticsResults: The average age of the nurses is 27,58 ± 6,3 years and %81,5 of them are female, % 76,1 are single and % 42,88 are undergraduate. The most frequently used motivational tools by the institution are; educational support to the employee (% 87,31), increased responsibility (% 84,95) and positive interpersonal relationships (%79,64). The motivation tools mostly preferred by nurses are; Positive interpersonal relationships (% 94,35), assignment of the employee to the unit where he / she is successful (% 94,35), the opportunity to convey problems to the supervisor (% 92,62) and educational support (% 92.62).Conclusion: It turned out that the motivation tools offered by the institutions and the motivation tools preferred by nurses did not exactly match. In order to increase efficiency in institutions, emphasis should be placed on the use of motivation tools preferred by nurses.
Keywords: Health; Hemşirelik; hemşirelikte motivasyon Motivation; Motivasyon; motivasyon araçları; motivation tools; Nursing; nursing motivation; Sağlık