Ali B. El-Hüseyin El-Bâkûlî’nin El-Mülehhas Fi’l-Vakfi Ve’l-İbtidâ adlı eserinin tahkik ve tahlili - Kadir, Abdullah (My University, 2023)
Bu çalışmada Ali b. el-Hüseyin el-Bâkûlî’ye nispet edilen el-Mülehhas fi'l-vakf ve'l-ibtida isimli eserin müellife aidiyeti kritik edilerek tahkîkli neşri yapılmıştır. Bu itibarla öncelikle müellif, hayatı ve eserleri üzerinden tanıtılmaya çalışılmış; sonrasında da tahkîke konu olan eserin içeriği, üslûbu, yöntemi, telif sebebi gibi başlıklar üzerinden söz konusu eser tahlil edilmiştir. Giriş ve sonuç kısımları haricinde iki bölümden oluşan araştırmamızın ilk bölümünde eserin tahkîki esnasında esas alınan tek nüsha ile ilgili tanıtıcı bilgiler verilmesinin yanı sıra müellifin hayatı, hocaları, ilmi değeri ve eserleri ele alınmıştır. Ayrıca müellifin vakf-ibtidâ özelinde kırâat ilmine olan katkısı ve sonraki dönemde kaleme alınan eserler üzerindeki etkisi tespit edilmiştir. Bununla beraber söz konusu eser çerçevesinde el-Bâkûlî’nin, Kur’ân’daki vakf yerleri ve ibtidâya konu olan yerlerle ilgili tercihleri ve eserinde takip ettiği yöntemi tahlil edilmiştir. Ayrıca müellifin istifade ettiği eserlere değinilmiş ve bunların diğerlerinden hangi konularda farklılaştığının izleri sürülmeye çalışılmıştır. Bu eserin önemi ve ilim taliplerine yönelik sunacağı muhtemel katkılar da tayin edilmiştir. İkinci bölümde ise gerekli yerlerde dipnotlarda açıklamaların yanı sıra eserde geçen âyet ve hadislerin tahrîci yapılarak eserin tahkîkli neşri gerçekleştirilmiştir.

This research criticizes and investigates the authorship of the book “al-Mulakhas fi İlmi’l-Waqf we’l-Ibtida” (Abstract in the science of Places to Stop and Start in Quran Recitation), which is attributed to the scholar Ali bin Al-Hussein Al-Bakoli. In this regard, the author is introduced through his life and works, and then the above-mentioned book is analyzed through subjects such as the content, style, method, and reasons behind writing the book. In the first part of research, which consists of two parts, apart from the introduction and conclusion, introductory information about the single copy that was taken as a basis of the review of this work, as well as the life of the author, his teachers, scientific values and books are discussed. In addition, the research explores the contribution of this book to the science of Qur’an recitation in particular and its effect on the works written in the following period. Within the framework of the book in question, the author's method regarding the places where to stop in the Qur’an recitation and the places where to start and the style the author followed in his book are analyzed. The second part of research verifies the works that the author has referred to, the footprints, quotations, hadiths, and Qur’an verses referred to by the author in this book.
Keywords: al-Mulakhas; Baqouli; el-Bâkûlî; el-Mülehhas; Kıraat; Kırâat; Kur’ân; Kur’an-ı Kerim; Qirāʾāt; Qur’an; Qurʼan; Readings; Vakf İbtidâ; Waqf Ibtida