Sanatın endüstriyel emtia haline dönüşümü - TÜZÜN, SÜMEYRA (Literatürk Academia, 2023)
İletişim, içinde yaşadığımız toplumda, sadece bir bilgi alışveriş süreci değil; aynı zamanda anlam üretimidir. Kişinin belirli bir durumda kiminle etkileşime girdiğine bağlı olarak sürekli değişen kendi “ben”ini inşa etme sürecine katkıda bulunur. Zamanla farklılık gösteren toplumsal anlamların yaratılmasında, “güncel” oluşumları betimler. Dolayısıyla bireysel ve toplumsal da olsa dünyaya doğrudan yansıyan anlam değerlerinin inşasında, iletişimin bir mihenk taşı olduğu söylenilebilir. İnsanın, anlam değerlerini inşa ederken anlatım yollarından ve biçimlerinden biri olan sanat, iletişim ihtiyacı ile doğan ve gelişen bir yaratım süreci şeklinde nitelendirilebilir. Aynı zamanda dışavurumsal bir ifade olarak sanatın, estetik kimliğinden farklı olarak zamanla evrensel bir boyut kazanması, iletişim aracılığıyla mümkün olabilmiştir. Bu nedenle var olan sanatların biçimsel yapısı ve karakteristik etkileri, içinde bulunulan koşulların iletişim ve etkileşiminden bütünlüklü olarak düşünülmelidir.