Dindarlık affetme ve psikolojik iyi oluş ilişkisi - Tura, Hatice (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı bireylerin affedicilik,dindarlık ve psikolojik iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişki ve etkileşimi incelemek ve bu değişkenlerin cinsiyet, yaş, eğitim durumu,medeni durum ve meslek grubu gibi demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmektir. Araştırmanın çalışma grubunu, İstanbul’daki Avcılar ilçesinde Avcılar müftülüğüne bağlı Kur’an kurslarında okuyan yetişkin kadınlar, cami ve mescitlere devam eden cemaat ve Avcılar bölgesinde yurtlarda kalan üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmamız 2017 Nisan-Mayıs döneminde uygulanmış ve araştırma verileri anket tekniğiyle toplanmıştır. Anket formunda, Kişisel Bilgi Formuna ilaveten Affetme Eğilimi Ölçeği, Dindarlık Ölçeği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği kullanılmıştır. 400 kişiye dağıtılan anket formlarından sadece 350 anket değerlendirmeye alınmış ve bilgisayar ortamına aktarılan verilerin analizi, SPSS paket yardımıyla yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre genel olarak dindarlık ile psikolojik iyi oluş arasında manidar ilişki olmadığı ancak dindarlığın alt boyutu olan ibadet boyutu ile psikolojik iyi oluş arasında negatif ilişki olduğu anlaşılmıştır. Yine bulgulara göre dindarlık ile affetme eğilimi arasında olumlu ve manidar ilişki olduğu; affetme (genel ve alt boyutlar) ile psikolojik iyi oluş arasında da manidar ilişkiler olduğu tespit edilmiştir.

The aim of this study was to investigate the relationship and interaction between individuals' levels of forgiveness, religiosity and psychological well-being and to determine whether these variables differ by demographic characteristics such as gender, age, educational status, marital status and occupational group.The study group consists of adult women attending Koran courses in the Avcilar region of Istanbul, the ongoing community in the mosques and the university students in the student dormitories of Avcılar. Our research was applied in April-May 2017 and the research data were collected through survey technique.In addition to Personal Information Form, Discrimination Tendency Scale, Religiosity Scale and Psychological Well-being Scale were used in the questionnaire.Only 350 questionnaires were taken from the questionnaire forms which reached 400 people and the data transferred to the computer was analyzed with the help of SPSS package program.
Keywords: affedicilik Forgiveness