İHAS'A EK 15 VE 16 NO.LU PROTOKOLLERE İLİŞKİN GENEL GÖZLEMLER* - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Makale, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesine (İHAS) ek 2 yeni Ek Protokol hakkındaki gözlemlere özgülenmiştir. 15 no.lu Ek Protokolün (EP15) getirdiği başlıca değişiklik, İnsan Hakları Avrupa Mahkemesinin (İHAM) geliştirdiği takdir marjı nın İHASın Başlangıç kısmına eklenmesidir. Buna göre, ikincillik ilkesi uyarınca, İHAStaki hak ve özgürlükleri koruma sorumluluğunun öncelikle taraf devletlere ait olduğu ve bu bağlamda İHAMın denetiminde takdir marjına sahip oldukları vurgulanmaktadır (Açıklayıcı Rapor, para. 7). Ayrıca İHAM yargıçlığına seçilmede yaş sınırı 65 olarak düzenlenirken, 6 aylık başvuru süresi ise 4 aya indirilmektedir. 16 no.lu Ek Protokol (EP16) ise, ulusal yargı mercilerinin talebi üzerine İHAMın istişarȋ görüş verme yetkisine ilişkindir. Aslında bu yetki 2 No.lu Ek Protokolle sınırlı kapsamda kabul edilmişti. Bu bağ- lamda yeni EP16, 2 amaca yöneliktir: İHAM ve ulusal otoriteler arasındaki etkileşimi güçlendirmek; ikincillik ilkesi uyarınca, Sözleşmenin etkililiğini artırmak. Bu yolla, bireysel başvuruları ve İHAMın iş yü- künü azaltmak da amaçlanmaktadır (Protokol, Başlangıç, para. III). PLÂN Çalışma, 3 bölümden oluşmaktadır: § I. Giriş: Tüm Ek Protokoller Hakkında Genel Bilgiler § II. İki Yeni Protokol Hakkında Bazı Gözlemler: 15 ve 16 No.lu Protokol § III. Sonuçlar & Öneriler.

General Observations about Protocols no. 15 and 16 to the European Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms The subject of this work is new two additional Protocols to the European Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms (ECHR). With 15th Protocol, a new paragraph has been added at the end of the Preamble of the ECHR containing a reference to the principle of subsidiarity and the doctrine of the margin of appreciation . It is aimed to enhance the transparency and accessibility of these characteristics of the Convention system and to be consistent with the doctrine of the margin of appreciation as developed by the Court in its case law (Explanatory Report, para. 7). European Court of Human Rights (ECHtR) has advisory jurisdiction which was established by adopting 2th Protocol in 1963. However, the contribution of this Protocol was limited. Therefore, 16th Protocol was adopted in 2013. This Protocol aims to achieve a dual objective: 1) to enhance the interaction between the Court and national authorities, 2) to reinforce implementation of the Convention, in accordance with the principle of subsidiarity. This Protocol will reduce the large backlog of applications to the ECHR (Protocol, Preamble, para. III). PLAN Main sections in this work, below mentioned § I. Introduction: General Information about Protocols for ECHR § II. Some Observations about Two New Protocols: 15th and 16thProtocol § III. & Conclusions & Proposals.
(GENERAL OBSERVATIONS ON PROTOCOLS NO. 15 AND 16 TO THE ECHR)
Keywords: Hukuk