Ayrımcılık yasağı ışığında Türkiye siyasetinde kadın - Erol, Verjin (My University, 2008)
Bu çalışmada Türkiye Cumhuriyeti’nde kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasal yaşama ilişkin yaşadığı sorunlar irdelenmiş, bu sorunlara ilişkin toplumsal hayattaki gelişmeler ve yasal anlamda kazanımlar tespit edilmiş ve çözüm önerileri sunulmuştur. İHAS ve CEDAW anlamında kadınlara ilişkin ayrımcılığın kaldırılarak pozitif ayrımcılık politikaları geliştirmek devletlerin öncelikli hedefleri olmalıdır. Türkiye’de kadınların Cumhuriyet’in kuruluş yıllarından bugüne değin kazandığı hakların yanı sıra kamusal ve devlet alanlarında yeteri kadar yer alamadığı bir gerçektir. Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 50 kadın milletvekili bulunmaktadır. Kadınların mecliste temsil oranı,% 9,4’tür. Oysa Dünya devletlerinde % 48 oranında kadın temsilinin gerçekleştiği bir süreç yaşanmaktadır. Türkiye Cunhuriyetin’de de kadınların özellikle siyasal yaşamda yok denecek kadar az yer almaları ciddi ve güncel bir sorundur. Bu nedenle Anayasal ve Yasal anlamda yapılması gereken değişikliklerin ivedilikle gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca Avrupa Konseyi’nin 2008 Türkiye Raporunda belirttiği üzere yasal anlamda yapılacak değişikliklerin toplumsal hayatta da ivedilikle uygulanır kılınması gerekmektedir. Bu çerçevede birinci bölümde Dünya’da ve Türkiye’de kadınların yaşadığı sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasal sorunlar irdelenmiş, ikinci bölümde uluslararası belgelerde düzenlediği üzere pozitif ayrımcılık politikaları ve bu kapsamda özellikle kota politikaları ve kota politikalarını uygulama şekilleri incelenmiştir. Son Bölümde ise Türkiye’de tarihi süreç içerisinde siyasal hayatta kadının yeri, kadın hakları anlamında kazanımlar ve siyasal temsil sorunu incelenerek kadınların temsilini arttırma yolları değerlendirilmiştir.

Discussing the problems of Turkish women in social, cultural, economic and political life has been the purpose of this study.It has been aimed to point out the problems developing in social life and the benefits in legal area. It has been intented to highlight the current and unsolved problems and to offer solutions. As far as women’s rights in Turkish Republic concerned, it is a fact that in Turkey women’s participation to social life, especially to public and govermental areas, is far from the rates desired. Today, there are 50 women deputies in the Grand National Assembly of Turkey. The rate of women’s representation in the assembly is 94%. Whereas, this rate increases to 48% in most of the world’s developing countries. According to the European Conventions of Human Rights and CEDAW, abolishing the discrimination against women and developing positive discrimination policies must be the principal objects of the states. The fact that Turkish women cannot take part in political life in an active way has been a serious and current problem. Because of this reason, Contitutional and legal changes must take place immediately and these changes should be performed in social life urgently, as to the 2008 report of the European Council. In this context, in the first section; social, economic, cultural and political problems women face in Turkey and in the world were discussed. In the second section, positive discrimination policies, that are confined to the international sertificates, espacially quota policies and their ways of performance were discussed. In the last section, women’s role in political life and their problem of representation in Turkey were discussed in accordance with the historical process. as far as women’s rights are concerned the benefits in Turkey were mentioned . Increasing the ways of women’s representation was investigated.
Keywords: Hukuk_Kadın; Kamu Hukuku; Siyaset ve Yönetim_Kadın; Türkiye_Siyaset ve Yönetim