Mekânsal bilginin öğrenilmesinde Geoguessr : bir eylem araştırması - Ayyıldız, Gökdeniz (My University)
Mekânsal bilginin öğrenilmesinde Geoguessr : bir eylem araştırması Mekânsal bilginin edinilmesi, coğrafya eğitiminin temel gereksinimlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda oyun tabanlı Öğrenme ortamları, Öğrencilerin mekânsal düşünme becerilerini geliştirmede Önemli katkılar sağlayabilmektedir. GeoGuessr uygulaması, mekânsal bilginin Öğrenilmesi sürecinde dikkate değer bir potansiyele sahiptir. SÖz konusu uygulama, Öğrencilere farklı coğrafi bÖlgeleri keşfetme, çevresel ipuçlarını analiz etme ve mekânla bütüncül bir ilişki kurma imkânı tanımaktadır. Geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olan bu platform, Öğrencilerin mekânı daha etkin ve etkileşimli bir biçimde keşfetmelerine olanak sunmaktadır. Bu eylem araştırmasının amacı, yüksekÖğretim harita bilgisi derslerinde oyun tabanlı bir Öğrenme aracı olarak kullanılan GeoGuessr ile geliştirilen etkinliklerin Öğretim sürecindeki etkisini incelemektir. Araştırmada “teknik, bilimsel ve işbirlikçi eylem araştırması” yaklaşımı benimsenmiştir. çalışma grubu, Marmara üniversitesi Coğrafya Öğretmenliği BÖlümü’nde Öğrenim gÖren birinci sınıf Öğrencilerinden oluşmaktadır. Uygulama Öncesinde Öğrencilere oyun tabanlı etkinliklerin amacı, hedefleri ve GeoGuessr temelli uygulamaların işleyişi hakkında Ön bilgi verilmiştir. Veri toplama sürecinde nitel araştırma teknikleri kullanılmış; gÖzlem, anket, Öz değerlendirme formları, odak grup gÖrüşmeleri ve araştırmacı günlüğü aracılığıyla veriler elde edilmiştir. Bulgular, GeoGuessr’ın Öğrencilerin coğrafi konumları ve mekânsal ilişkileri daha etkin şekilde anlamalarına katkı sunduğunu gÖstermektedir. Ayrıca, uygulamanın Öğrencilerin derse yÖnelik ilgisini artırdığı, Öğrenme sürecini daha eğlenceli ve etkileşimli hale getirdiği tespit edilmiştir. GeoGuessr yalnızca bireysel Öğrenmeyi desteklemekle kalmamış aynı zamanda Öğrenciler arasında sosyal etkileşimi de teşvik etmiştir. Sonuç olarak, GeoGuessr’ın yüksekÖğretim düzeyindeki harita bilgisi derslerinde mekânsal bilginin Öğrenilmesini desteklediği, Öğrencilerin Öğrenme motivasyonlarını güçlendirdiği ve dersin pedagojik etkililiğini artırdığı ortaya konulmuştur.

Geoguessr in the learning of spatial knowledge : an action research The acquisition of spatial knowledge is recognized as one of the fundamental requirements of geography education. In this context, game-based learning environments can make significant contributions to the development of students’ spatial thinking skills. The GeoGuessr application possesses considerable potential in facilitating the learning of spatial knowledge. This platform enables students to explore diverse geographical regions, analyze environmental cues, and establish a holistic relationship with place. With its wide user base, GeoGuessr allows learners to engage with space in a more effective and interactive manner. The purpose of this action research is to examine the impact of activities designed with GeoGuessr, a game-based learning tool, on the teaching process in higher education map literacy courses. The study adopted a “technical, scientific, and collaborative action research” approach. The participants consisted of first-year students enrolled in the Department of Geography Education at Marmara University. Prior to implementation, students were provided with preliminary information regarding the objectives, scope, and procedures of the game-based activities and GeoGuessr applications. During data collection, qualitative research techniques were employed, including observations, questionnaires, selfassessment forms, focus group interviews, and researcher diaries. The findings indicate that GeoGuessr supports students’ understanding of geographical locations and spatial relationships. Moreover, the application was observed to increase students’ interest in map literacy courses and to make the learning process more enjoyable and interactive. GeoGuessr not only enhanced individual learning but also fostered social interaction among students. In conclusion, the study demonstrates that GeoGuessr supports the acquisition of spatial knowledge in higher education map literacy courses, strengthens students’ learning motivation, and enhances the pedagogical effectiveness of the teaching process.
Geoguessr in the learning of spatial knowledge : an action research
Keywords: Coğrafya Eğitim; Education; Game-Based Learning; Geography; Geoguessr; Mekânsal Bilgi; Oyun Tabanlı Öğrenme; Spatial Knowledge