Banka performanslarının ölçümü üzerine istatistiksel bir uygulama - Kılıçkıran, Selin (My University, 2010)
Veri Zarflama Analizi (VZA), Etkinlik, Bankacılık Sektörü ÖZET BANKA PERFORMANSLARININ ÖLÇÜMÜ ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL BİR UYGULAMA Günümüzde büyük gelişme gösteren bankacılık sektörü, ülkemizdeki para ve sermaye piyasalarının büyük bir bölümünü kontrol etmektedir. Ülkemizdeki mali sistemin büyük bir bölümünü kontrol eden bankacılık sektörü mevcut ya da muhtemel istikrarsızlıklardan çok kolay etkilenebilmektedir. Yaşanan finansal krizler, verimlilik, etkinlik vb. unsurların sağlanması ve performans ölçümlerinin gerçekleştirilmesi konularını ön plana çıkarmıştır. Bankalarda performansın değerlendirilmesi ile banka performanslarının gözetimi ve denetimi yapılmakla birlikte, geçmiş dönem değerlendirilmesinin yapılması ve yeni kararlar alınmasına da olanak tanımaktadır. Bu çalışmada, 2008 yılının son çeyreğinde ABD’de başlayan, batıdan doğuya doğru tüm ülkeleri çeşitli şekillerde etkileyen küresel ekonomik krizden bankaların performanslarının etkilenme düzeyleri araştırılmıştır. Bunun için mevduat bankalarının 2007, 2008, 2009 yılları için CAMELS değerlendirme sisteminde kullanılan her bir bileşenine ait oranları kendi içinde bankacılık sisteminde girdi ve çıktı olmasına göre ayrılıp 2008 yılı oranlarına faktör analizi uygulanmış ve her bileşen içindeki en ağırlıklı paya sahip olanlar tespit edilip veri zarflama analizinde girdi ve çıktılar olarak kullanılmış ve performansları belirlenmeye çalışılmıştır. Data Envelopment Analysis (DEA), Efficiency, Banking Sector

A Statical Application Based on Banking Performances Banking sector which shows a great improvement nowadays; controls the most of money and capital market in Turkey. And the sector, that directly influences the most of the financial market, can be easily affected by the current or potential instabilities. Previous financial crisis taught us the importance of productivity and efficiency; and showed us the need of an accurate way to measure them. By evaluating bank performance, we are able to observe and control real productiveness of banks. And such a benchmark allows us to analyze and understand former terms; and give us chance to make estimations for future. Global crisis, spread from USA to almost every country in the world from west to east; had many effects since it began in the last quarter of 2008. In this paper, we seek an answer to “How the global crisis affected banking performance”. To answer this question, each variable related to CAMELS analysis, are analyzed and grouped as inputs or outputs for 2007, 2008 and 2009. Then factor analysis is applied to 2008’s datas. After factor analysis, the most weighted variables are found out to be used in data envelope analysis. Finally by using data envelope analysis, bank performances are determined.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık_İstatistik; İstatistik; Veri Zarflama Analizi