Anonim ortaklıklarda yönetim kurulu üyelerinin ibrası - Çelik, Aydın (My University, 2007)
“Anonim Ortaklıklarda Yönetim Kurulu Üyelerinin İbrası” adlı çalışmamız beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, ibra kurumu ana hatlarıyla ele alınarak, ibra kavramının anlamı ve pozitif hukukumuzda ibrayı düzenleyen hükümlere genel olarak değinildikten sonra; ibranın özellikle Borçlar Hukukunda sözkonusu olan benzer kurumlarla karşılaştırılması yapılmıştır. Yine bu bölümde anonim ortaklıkta sözkonusu olan ve çalışmamızın konusunu oluşturan ibranın anlamı, Borçlar Hukuku anlamındaki ibradan farklı olan yanları ve türleri ele alınmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde ibranın önemi, işlevleri ve hukuki niteliği üzerinde durulmuştur. Bu bölümde ayrıca çeşitli hukuk sistemlerinde ibranın hukuki niteliğinin çerçevesi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın üçüncü bölümünde, ibra kararının alınma zamanı ve şartları her ibra türü açısından ayrı ayrı ele alındıktan sonra; ibra kararında nisap ve oydan yoksunluk halleri, şarta bağlı ibra kararının alınması ve ibra kararının geri alınması hususları incelenmiştir. Bu bölümde ayrıca ibra kararının alınması hususunda özel haklara sahip olan azınlığın, sahip oldukları haklar teker teker incelenmiştir. Çalışmamızın dördüncü bölümünde, türüne göre ibra kararlarının kapsamı ve hükümsüzlük halleri ayrı ayrı ele alınmıştır. Bu bölümde özellikle doktrin ve yargı kararlarında ibranın türüne göre bir ayrım yapılmadan kapsamı ve hükümsüzlüğünün belirlenmesinin ortaya çıkardığı sakıncalar ifade edilmeye çalışılmıştır. Nihayet çalışmamızın son bölümünde, ibra talebi ve ibra davasının şartları ve sonuçları ele alındıktan sonra; ibranın hukuki sonuçları özellikle de ibranın sorumluluk davasına etkisi hususu ayrıntılı olarak incelenme yoluna gidilmiştir.

ZUSAMMENFASSUNG Die Dissertation “Die Entlastung der Vorstandsmitglieder in den Aktiengesellschaften” besteht aus fünf Abschnitten. Im ersten Abschnitt wird die Institution der Entlastung in seinen Grundzügen behandelt, der Begriff der Entlastung sowie die diesbezüglichen gesetzlichen Bestimmungen im groben skizziert und die Entlastung mit vergleichbaren Institutionen, insbesondere aus dem Schuldrecht, verglichen. Zudem werden in diesem Abschnitt die Arten und die Unterschiede der Entlastung im Aktienrecht, was das Thema dieser Dissertation darstellt, zur Entlastung im schuldrechtlichen Sinne behandelt. Im zweiten Abschnitt der Arbeit werden die Relevanz, die Funktionen sowie die Rechtsnatur der Entlastung erörtert. Zudem wird in diesem Abschnitt versucht, die Rechtsnatur der Entlastung in den verschiedenen Rechtssystemen darzulegen. Der dritte Abschnitt behandelt für die verschiedenen Entlastungsarten separat den Zeitpunkt der Entlastung, ihre Voraussetzungen und untersucht sodann die Beschlussfähigkeit und die Stimmrechtsausschlüsse beim Entlastungsbeschluss, die bedingte Entlastung und den Widerruf der Entlastung. Außerdem werden in diesem Abschnitt die Minderheitsrechte im Hinblick auf die Abstimmung über die Entlastung einzeln untersucht. Die Reichweite des Entlastungsbeschlusses je nach ihrer Art sowie die einzelnen Gründe für seine Ungültigkeit werden im vierten Abschnitt behandelt. Insbesondere wird in diesem Abschnitt versucht, ohne nach den einzelnen Entlastungsarten zu unterscheiden, die Bedenken in der Lehre und Rechtsprechung über Ungültigkeit eines Entlastungsbeschlusses zum Ausdruck zu bringen. Im letzten Abschnitt wird, nachdem der Antrag auf Entlastung, die Voraussetzungen der Entlastungsklage und ihre Folgen behandelt werden, die rechtlichen Folgen der Entlastung, insbesondere im Hinblick auf eine Schadensersatzklage, untersucht.
Keywords: Hukuk; Özel Hukuk