İsrail işgali’nin Filistinli kadınlar üzerindeki etkisi - Karataş, Sudenur (My University, 2024)
İsrail’in 1948 yılında resmi olarak ilanı ve akabindeki süreçte yaşananlar Filistin topraklarının büyük bir kısmının işgaline sebep olmuştur. İsrail bu topraklar üzerindeki işgalini baskı yaratan uygulamalar ve politikalarla genişletmiş ve derinleştirmiştir. Bu uygulamalar ve politikalar Filistinlilerin her gün karşılaşmaya mecbur olduğu Ayrım Duvarı, ablukalar, askeri kontrol noktaları, keyfi olarak uygulanan sokağa çıkma yasakları, yol sistemi, farklı ikamet ve kimlik statülerini kapsamaktadır. Bu çalışma, İsrail’in Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’te yaşayan ve İsrail Vatandaşı Filistinlilere yönelik uyguladığı işgal uygulamalarının ve politikaların Filistinli kadınların üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Bu bağlamda çalışmada önce adı geçen işgal uygulamalarının neler olduğu açıklanacaktır. Sonrasında bu uygulamaların Filistinli kadınların eğitim almasını, çalışma hayatına dahil olmasını, sağlık imkanlarına erişimini ve seyahat ve dolaşım özgürlüklerini nasıl deneyimlemelerine sebep oldukları, Filistinli kadınların birebir anlatıları üzerinden Feminist Uluslararası İlişkiler ve şiddet kavramı perspektifinden analiz edilecektir. Çalışmanın tezi Filistinli kadınların, İsrail işgalini ve onun yarattığı şiddeti toplumun geri kalanından daha şiddetli şekilde deneyimledikleridir.

The official declaration of Israel in 1948 and the events that followed led to the occupation of a large part of Palestinian lands. Israel has expanded and deepened its occupation of these lands with oppressive practices and policies. These practices and policies include The Separation Wall, blockades, military checkpoints, arbitrary curfews, road systems, and different residence and identity statuses that Palestinians have to face every day. This study examines the effects of Israel's practices and policies of occupation on Palestinian women who live in the West Bank, Gaza and East Jerusalem and Palestinian citizens of Israel. In this context, the study first explains what the mentioned occupation practices are. After that, how these practices cause Palestinian women to receive education, get involved in working life, have access to health facilities, and experience freedom of travel and movement will be analyzed from the perspective of Feminist International Relations and the concept of violence, through the literal narratives of Palestinian women. The claim of the study is that Palestinian women experience the Israeli occupation and the violence it creates more severely than the rest of the society.
The effect of the Israeli occupation on Palestinian women
Keywords: 20. yüzyıl; 20th century; Feminist International Relations; Feminist Uluslararası İlişkiler; Filistin; Filistinli Kadınlar; History; Israel; Israeli Occupation; İsrail; İsrail İşgali; Palestine; Şiddet Palestinian Women; Tarih; Violence