Eğitim nedeniyle Türkiye’de bulunan Azerbaycanlı öğrencilerin sosyo-ekonomik, kültürel değişimi ve kimlik tanımlamaları - Djafarova, Sveta (My University, 2003)
Bu çalışmada Azerbaycan'dan 1992 – 1993 öğretim yılından itibaren eğitim nedeni ile Türkiye'ye gelen öğrencilerin ilk geliş tarihinden bugüne kadar geçen süre içinde, sosyo – ekonomik, kültürel ve kimlik konularında yaşadıkları değişim incelemektedir. Veri toplama amacıyla niceliksel ve niteliksel yöntemlerden yararlanılmıştır. Öğrencilere anket formu uygulamanın yanı sıra, niteliksel yöntemlerden biri olan derinlemesine görüşme yöntemi de kullanılmıştır. Azerbaycan'ın, Ermenistan ile 1988'den 1993 yılına kadar yaşadığı savaşın ve bağımsızlığını tekrar geri kazanmasının sonucu olarak, toplumda sosyo – ekonomik, kültürel değişme ile kimlik sorgulaması yaşanmıştır. Türkiye ile Azerbaycan Cumhuriyetleri arasında imzalanan protokoller gereği 1992 – 1993 öğrenim yılından başlayarak Türkiye'ye gelen öğrencilerin giyim, barınma, beslenme, eğitim, din ile ilgili tutum ve davranışlarında değişim yaşanmıştır. Öğrenciler, Türkiye'de edindikleri alışkanlıkları kendi ülkelerine gittiklerinde de uygulamaktadırlar. Bu durum, çoğunlukla aileleri ve çevreleri tarafından yadırganmaktadır. Ayrıca, eğitimini tamamlamak üzere olan veya mezun öğrenciler, ülkelerine geri dönüş yapacakları zaman topluma uyum sağlamada zorlanacakları kaygısını taşımaktalar. Çünkü, bu öğrenciler kendi ülkelerine ve dünyaya daha farklı açılardan bakmaktalar.

In this study the social, economic, cultural and identity changes faced by the students from Azerbaijan who came to Turkey as of 1992-1993 academic period for the purpose of pursuing an academic degree were assessed. Quantitative and qualitative methods were employed for data collection. The students were asked to attend a poll and a thorough discussion method, that is one of the qualitative methods. As a result of the war between Azerbaijan and Armenia from 1988 to 1993 and Azerbaijan's redeeming its independence, the society faced social, economic and cultural changes as well as a period of seeking an identity. The students who came to Turkey as of 1992-1993 academic period as per the protocols undersigned by Turkey and Republic of Azerbaijan realized changes in their wearing, accommodation, nutrition, education, religious habits. Those students preserve such habits after going back to their homeland. This is something odd to their families or environment. Also, the students who are about to finish or have just finished their education are somehow worried if they could adopt themselves to their original societies. Because, those students have a different point of view for their countries and the rest of the world.
Keywords: Azeri Öğrenciler_Türkiye; Kültürel Değişim; Kültürel Kimlik; Kültürler arasındaki temaslar; Toplumsal değişim