Hanehalkı yoksulluğunu hesaplama yöntemlerinin incelenmesi : (Türkiye’de yoksulluk profilinin analizi) - Gündoğdu, Muhammed Burhan (My University, 2020)
Yoksulluk son yıllarda Dünya’daki en önemli küresel sorunlardan biri olması, Birleşmiş Milletlerin ve ülkelerin yoksulluğa farklı bir önem vermesine neden olmuştur. Yoksulluğun ülkelerin kalkınmaları açısından önemli olmasından dolayı, 2015 ve 2019 yıllarındaki Nobel ekonomi ödülleri yoksulluk üzerine yapılan çalışmalara verilmiştir.Bu çalışmada yoksulluk kavramının tarihsel değişimi zamansal ve mekânsal açıdan incelenmiş, yoksulluğu belirleme ve hesaplama yöntemleri üzerinde durulmuş ve 2002-2018 yılları arasında Türkiye’nin yoksulluk profili incelenerek Birleşmiş Milletler Kalkınma nın “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” adlı çalışmasından esinlenerek Türkiye’deki yoksulluğu engelleyici tespitler yapılmıştır. Bu çalışmada yoksulluk göstergeleri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından oluşturulan ‘Hane Halkı Bütçe Anket Verileri’ ve 2006 yılından itibaren ‘Gelir Ve Yaşam Koşulları’ araştırmasından gelire bağlı yoksulluk göstergelerinden yararlanılmıştır.Bu çalışma üç bölümden oluşmuş ve uygulanan politikalarla yoksulluk sorunu ile ilgili başarı sağlanmış olsa da yoksulluğun sona ermeyeceği sonucuna varılmıştır.

The fact that poverty is one of the most important global problems in the world in recent years has caused the United Nations and countries to give a different importance to poverty. Since poverty is important for the development of countries, the Nobel economic awards in 2015 and 2019 were awarded to studies on poverty.This study historical change examined temporal and spatial poverty concept, identifying poverty and have focused on methods of calculation and 2002-2018 years of the United analyzing the poverty profile of Turkey Nations Development Program's Sustainable Development Goals inspired by the work from poverty blocker detected in Turkey it is made.In this study, poverty indicators Turkey Statistical Institute (TSI), created by the 'Household Budget Survey Data' and since 2006 'Income and Living Conditions' were utilized due to poverty indicator comes from the research.This study consists of three chapters and it is concluded that even though the policies implemented have achieved success regarding the poverty problem, poverty will not end.
Keywords: Finance; GINI Coefficient; GİNİ Katsayısı Poverty; Hane Halkı; Household; Human Development Index; İnsani Gelişme Endeksi; Maliye; Poverty; Turkey; Türkiye; Yoksulluk