Azerbaycan bankacılık sektörünün Camels performans analizi - Mukhtarov, Shahriyar (My University, 2012)
1980 sonrası finansal piyasalarda serbestleşme ile birlikte meydana gelen değişiklikler bankacılık işlemlerinin karmaşık bir hal almasına neden olmuş ve bunun bir sonucu olarak sektörde yaşanan yoğun rekabet etkisiyle risk yönetimi, performans ölçümü gibi konular önemli hale gelmiştir. Bankalar performans ölçümü yaparak belirlediği hedeflere ulaşıp ulaşmadığını veya ne kadar yaklaştığını tespit etme ve çıkan sonuç doğrultusunda belirlediği politika ve stratejilerin isabetli olup olmadığını test etme imkanları olmaktadır. Banka yöneticileri ve denetim otoriteleri bunu gerçekleştirmek için çeşitli prosedür ve metotlar geliştirmişlerdir. Sözkonusu çalışmada da 2007-2010 dönemi boyunca Azerbaycan’da faaliyette bulunan yerli ve yabancı sermayeli bankaların CAMELS yöntemiyle performans analizinin yapılması ve durumlarının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Azerbaycan’ın temel makro iktisadi göstergeleri ve bankacılık sistemi ile ilgili bilgi verilmiştir. İkinci bölümde kısaca performans kavramı ve önemi, üçüncü bölümde performans ölçüm yöntemleri ve CAMELS yöntemi hakkında bilgi yer almıştır. Son bölümde ise, Azerbaycan’da faaliyet gösteren ticari bankaların CAMELS yöntemi ile performans analizi yapılmış ve elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Anahtar Sözcükler: Bankacılık sektörü, performans, CAMELS

After 1980, mainly because of the liberalisation in financial markets, banking sector transactions had gained highly sophisticated nature and as a result of this development intensive competition had taken placein the banking industry. Competing environment made the risk management and performance measurement crucial. By measuring the performance, banks try to determine whether pre-determined goals have been gained or not. Also, to determine how close the pre-determined goals and gained results are other purpose. By doing this, banks try to test their policy and strategy, from the standpoint of appropriateness. For getting these results, bank managers and audit authorities have developed various procedures and methods. In this study, for the time period which covers 2007–2010, domestic banks which operates in Azerbaijan economy are going to to be analysed with the CAMELS method and their situation will be evaluated. This study has four main sections. Section I describes the main macro economic indicators for the Azerbaijan economy and general structure of banking system. In the Section II, performance concept and significance is explained briefly, in the section III performance measurement methods and CAMELS are explained. In the Section IV, with the help of CAMELS method performance analysis of banks in Azerbaijan have been provided, and results have been assessed. Banking system, performance, CAMELS
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Bankalar ve Bankacılık_Azerbaycan