Rüzgar jeneratörleri ve güneş pilleri ile kurulan hibrid sistemlerin optimal seçiminin bilgisayar destekli gerçekleştirilmesi - Devyaran, İsmail (My University, 2004)
RÜZGAR JENERATÖRLERİ VE GÜNEŞ PİLLERİ İLE KURULAN HİBRİD SİSTEMLERİN OPTİMAL SEÇİMİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Yenilenebilir enerji kaynakları ilk yatırım maliyetlerinin yüksek olması nedeni ile başlarda sadece deneme amaçlı olarak geliştirilmiştir. Yenilenebilir enerji kaynakları, özellikle 1973 yılındaki OPEC ülkeleri ile gelişmiş ülkeler arasında çıkan petrol krizi sonrasında oldukça değer kazanmıştır. Ancak rüzgar ve güneş sistemlerinin verimlerinin günden güne artması ve maliyetlerinin azalması ile bir çok uygulama alanı ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada öncelikle güneş ve rüzgar enerjisi ile kendi başına çalışabilir ve hibrid olarak çalışabilir sistemler kurmak için gerekli güneş panelleri ve rüzgar jeneratörleri anlatılmıştır. Güneş pilleri ve rüzgar jeneratörleri ile birlikte kullanılan akü, şarj kontrol sistemleri, inverterler ve diğer sistem ekipmanları incelenmiştir. Nasa tarafından yayınlanmakta olan Türkiye'nin tüm şehir merkezleri ve belli noktalarına ait coğrafik dataları toplanmış ve bir MS Excel dosyasında derlenerek komple sistem parametrelerini hesaplayan, maliyet analizi yapan bir çalışma hazırlanmıştır. Bu çalışmada veri toplama ve güç hesaplama teknikleri kullanılmıştır. Materyal olarak; sürekli yayınlar, bildiriler, yurt içi ve yurt dışı sektörel derneklerin raporları, internet ortamı kullanılmıştır. Elde edilen bilgiler ve veriler ile rüzgar ve güneş sistemlerinin optimal çalışma parametrelerinin hesaplanması sağlanmıştır. Kasım 2004İsmail DEVYARAN

OPTIMUM COMPUTER AIDED DIMENSIONING AND CALCULATION OF HYBRID SYSTEMS WITH WIND TURBINES AND SOLAR PANNELS Renewable energy production had been chosen as an experimental and practice at the beginnings because of its very high investment price. Big oil crises between OPEC and developed countries in 1973, causes significantly raised the value of renewable energy resources. Increasing efficiency and dramatically cost fall of wind and solar systems creates much new application. In this study, mainly solar energy and photovoltaic panels and then wind energy and wind turbines used in electricity productions standalone or hybrid systems investigated. Hybrid system equipments like solar panels, wind turbines, batteries, charge control systems, inverters are introduced, dimensions general characteristics and data are studied. Geographical solar and wind data, for Turkey all cities and main municipalities, published by NASA, collected and complied in a MS Excel based application. Standalone or hybrid systems equipments like Solar Panels, Wind Turbines, Batteries, Charge Control Systems, and Inverters could be dimensioned and cost calculation performed with this application. In this study, data collecting and power dimensioning techniques are used. Materials are collected from periodicals, books, national and internationals union reports, web pages. As a result of database optimum wind and solar power and product can be calculated according to power consumption demands. November 2004İsmail DEVYARAN
Keywords: Elektrik Üretimi