Yabancı unsurlu iş sözleşmelerine uygulanacak hukuk - Karakaya, Kudsiye Nazlı Kafa (My University, 2019)
ÖZETBirden fazla hukuk sistemi ile bağlantılı iş sözleşmelerinin sayısı günümüzde gittikçe artmaktadır. Karmaşıklaşan iş ilişkilerinde yabancı unsurun bulunması birçok uyuşmazlığı da beraberinde getirmektedir. Yabancı unsurlu iş sözleşmelerine uygulanacak hukukun tespiti, hem zayıf akit tarafın korunması ilkesi çerçevesinde hem de temel insan haklarından olan çalışma hakkının temin edilmesi ve kanunlar ihtilafı adaletinin sağlanması bakımından önem arz etmektedir. Bu nedenledir ki 5718 sayılı MÖHUK’ta yabancı unsurlu iş sözleşmelerine uygulanacak hukuka ilişkin özel bir bağlama kuralı tahsis edilmiştir. Çalışmamızda MÖHUK kapsamında yabancı unsurlu iş sözleşmelerine uygulanacak hukuk, Avrupa Birliği Hukuku ile karşılaştırmalı olarak incelenecektir. Aynı zamanda uygulanacak hukukun tespitini ve uygulanmasını engelleyen kurallara ilişkin açıklamalara ve değerlendirmelere yer verilecektir.

ABSTRACTThe number of employment contracts linked to more than one legal system is nowadays increasing. The presence of foreign elements in complex employment relationships futures some problematic issues. The applicable law determination of the international employment contracts have importance due to protection of the weaker party and ensuring the right to work, which is a fundamental human right and also due to ensure the justice of the conflict of laws. Therefore a special binding rule was regulated by the Turkish Code on International Private and Procedural Law no. 5718 (IPPL). In this study, the law applicable to international employment contracts will be examined comparatively with European Union Law, within the scope of IPPL. Explanations and assessments regarding the rules preventing the determination and application of the law applicable will be also included.
Keywords: Avrupa Birliği Hukuku; Bağlama Kuralları; binding rules; Emredici Hükümler Employment contracts; European Union Law; Hukuk; İş Sözleşmesi; Law; Mandatory Provisions; protection of the weaker party; Roma I Tüzüğü; Rome I Regulation; the law applicable; Uygulanacak Hukuk; Zayıf Akit Tarafın Korunması