Fe ve As Elementleri ile Katkılı Tetrahedritlerin Karakterizasyonu ve Fiziksel_x000D_ Özellikleri - OKAY, CENGİZ; BOYRAZ, CİHAT (My University, 2018)
Birçok sülfat tuzu mineralleri arasında, tetrahedrit/tennantit grubu,termoelektrik ve fotovoltaik gibi ileri teknoloji uygulamalarında umut vericibir yere sahip olduğundan dolayı araştırmacıların ilgisini çekmektedir. Buçalışmada katıhal reaksiyon metodu hazırlanmış ve ayrı ayrı vakumlu kuartztüplere kapatılmış (Cu12Sb4S13) tetrahedrit ana malzemesi, %50Sb %50Astetrahedrit/tennantit bileşiği (Cu12As2Sb2S13) ve Cu12Sb4S13 anamalzemesindeki Cu elementi yerine kısmi olarak Fe katkılanan bileşiğinin(Cu10Fe2Sb4S13) yapısal karakteristikleri X-ışını kırımı tekniği (XRD) analizedilmiştir. Oluşan bileşiklerin morfolojileri taramalı elektron mikroskobu(SEM) ile görüntülenmiş ve buna bağlı enerji dağıtıcı X-ışını spektrometresi(EDX) ile oluşan kompozisyonun element oranlarının analizleri yapılmıştır.Bu bileşiklerin ayrıca manyetik özellikleri, titreşimli örnek manyetik ölçümtekniği (VSM) ile incelenerek belirlenmiştir. Tüm örnekler paramanyetiközellik göstermekte olup manyetik moment eğrilerinde Curie yasası ileuyumlu davranış gözlemlenmiştir.

Among the many sulfate salt minerals, the tetrahedrite/tennantite_x000D_ group has attracted attention of researchers due to its promising properties_x000D_ for many advanced technology applications, such as thermoelectricity and_x000D_ photovoltaics. In this work, the samples were sealed into the quartz tubes_x000D_ separately to be vacuumed and the reaction was provided into the vacuumed_x000D_ quartz tubes. Then the samples Cu12Sb4S13, 50% Sb and As doped_x000D_ Cu12As2Sb2S13, and Cu sited Fe doped Cu10Fe2Sb4S13 synthesized by solid state_x000D_ reaction method and characterized by X-ray diffraction technique. The_x000D_ morphologies of the resulting compounds were characterized by scanning_x000D_ electron microscopy (SEM) and elemental composition analyze was_x000D_ performed by energy dispersive X-ray spectrometry (EDX). The magnetic_x000D_ properties of these compounds were determined by a vibrating sample_x000D_ magnetic measurement technique (VSM). All samples show paramagnetic_x000D_ properties with the M-H curves decreasing in accordance with the Curie law.
Characterization and Physical Properties of Tetrahedrites Doped with Fe and As Elements