Türkiye’de bilgi ekonomisi ve bilgi yoğun malların dış ticareti (1969-2009) - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Ekonomik faaliyetler giderek daha bilgi yoğun hale gelmekte, dünya ticaretindeki serbestleşme ile birlikte rekabet de giderek artmaktadır. Bu kapsamda, küresel rekabetin de bilgi odaklı ürünler etrafında şekillendiği görülmektedir. Bilgiyi üreten ve ekonomik faaliyetlerin içerisinde etkin olarak kullanabilen toplumlar gelişmiş bir ekonomiye sahip olmaktadır. Yaratılan katma değerin, bilgi yoğun mallarda daha yüksek olması nedeniyle bu malların ihracatı ülkeye daha çok refah ve rekabet gücü kazandırmaktadır. İhracat yapısının emek yoğundan bilgi yoğun bir yapıya dönüşmesi, ülke ekonomisinin daha rekabetçi olmasını sağlamaktadır. Bunun için ise teknoloji yeteneğinin arttırılması ve beşeri sermaye stokunun yükseltilmesi gereği ortaya çıkmaktadır. Çalışmamızda bu amaçların geliştirilmesine yönelik olarak bilgi yoğun malların Türkiye’nin dış ticareti içindeki yeri ve önemi analiz edilemeye çalışılmaktadır. Bu amaçla bilgi yoğun malların dış ticaret rakamları VAR (Vector autoregression) testine tabi tutulmuş ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır.

Economic activities becoming more knowledge oriented. With liberalization of the global trade global competition escalated. In this context global competition acquired a shape among the knowledge goods. Societies which produce and use knowledge goods in their economic activities holding an advanced economic outlook. Knowledge goods create more added value than other goods. Thus exporters of knowledge goods acquire more wealth and competitive power. Transformation of the exportation structure to knowledge oriented increases the competitive power of the economies. This requires improvement of the technological ability and human capital stock. In this study it is intended that to analyze the share and the importance of the knowledge goods in Turkey's foreign trade. For this purpose, foreign trade data of knowledge-intensive goods tested in VAR (Vector autoregression) model. The results obtained are interpreted.
Knowledge economy and foreign trade of knowledge intensive goods in Turkey
Keywords: İşletme Finans; İktisat; Uluslararası İlişkiler; İşletme