Kronik psikiyatrik hasta yakınlarının yas tepkileri ve hastaya dönük tutumlarının değerlendirilmesi - Kıran , Fatma (My University, 2002)
Bu çalışma kronik psikiyatrik hasta yakınlarının yas tepkisini ve hastaya dönük tutumlarının belirlenmesi amacıyla, tanımlayıcı olarak Şubat 2001- Nisan 2002 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Sağlık Bakanlığı Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesin de (BRSHH) yatarak ve ayaktan takibi yapılan 100 hasta yakını oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Hasta Yakını Bilgi Formu hasta yakınlarının sosyodemografik ve ailesel özelliklerini, Hasta Yakınları Yas Tepkisi Çizelgesi (HAYTEÇ) yas tepkilerini, Hastaya Dönük Tutumları Ölçeği (HATÖ) ise tutumlarını öğrenmeye yönelik üç soru formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, SPSS (Stastical Pachage Of Social Science ) zdeleme, t Testi, Varyans Analizi (ANOVA), Kolerasyon, Mann-Whitney U Testi teknikleri kullanılmıştır. Sonuç olarak; hasta yakınlarının cinsiyetine, anne çocuk arası ilişkiler ve çocuklar arası ilişkilerine göre HAYTEÇ puan ortalaması arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. hasta yakınlarının sosyal güvence yeterlilik durumuna, hastalığı bilme durumuna, eşler arası ilişkiler, aile içi destek olmamasına ve hastanın başkasına şiddet uygulaması durumuna göre HATÖ puan ortalaması arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Diğer değişkenlerin HAYTEÇ ve HATÖ' yü etkilemediği belirlenmiştir.

Chronic Psychiatry Patients Relatives Grief Reaction And Their Avalualte To Towards Patient Attitudes. This study chronic mental patients families grief attitudes and for define to attitudes February 2002-April 2002 in the date. Researchs extent; The Healthy Minister BRSHH , bed treatment were 100 patients relatives. On Datum add up check-list for patients relatives (HYBF), characteristic of family and social demography of patient's relatives inventory of Grief Reactions of the Patients family (HAYTEÇ) grief reactions, (HATÖ) to know them attitudes had used three guestion form. The data was evaluated with use of SPSS ( Stastical Pachage Of Social Science ) Programme, T- Test, One-Way Variance Analysis ( ANOVA), Correlation, Mann- Whitney U Test, TUKEY HSD test. To conclision, sex of patients relatives to according mother and children between relation HAYTEÇ score middle between was meaning difference. Other variable fixed HAYTEÇ and HATÖ no effect. HATÖ : Inventory of Attitude Towords the patient HAYTEÇ :Invertory of Grief Reactions of the Patient's family
Keywords: Akıl hastalıkları; Hastalıklar; Psikiyatri; Sinir sistemi ve akıl hastalıkları; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri