Tüketicilerin alışveriş motivasyonları ile satın alma niyeti arasındaki ilişkide sahip olma tatmininin rolü - Aslanbaylı, Murad (My University, 2022)
TÜKETİCİLERİN ALIŞVERİŞ MOTİVASYONLARI İLE SATIN ALMA NİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİDE SAHİP OLMA TATMİNİNİN ROLÜ Bu araştırmada alışveriş motivasyonları ile satın alma niyeti arasındaki ilişkide sahip olma tatmininin aracı rolünü incelenmek amaçlanmıştır. Bunun yanında anılan değişkenlerin seviyesinin katılımcıların demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediği incelemek de hedeflenmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini 385 hızlı moda tüketicisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak maksadıyla anket tekniği kullanılmıştır. Çalışma kapsamında hazırlanan anket formunda Alışveriş Motivasyonu Ölçeği, Sahip Olma Tatmini Ölçeği, Satın Alma Niyeti Ölçeği ve demografik bilgi formu yer almaktadır. Verilerin analizinde IBM SPSS veri analiz kullanılmıştır. Çalışma kapsamında tanımlayıcı istatistiksel analiz, geçerlilik analizi, güvenilirlik analizi, korelasyon analizi, regresyon analizi, t-testi ve ANOVA analizi gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda alışveriş motivasyonlarının sahip olma tatmini ve satın alma niyeti üzerinde olumlu yönde anlamlı etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında, sahip olma tatmininin satın alma niyeti üzerinde olumlu yönde ve anlamlı bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, alışveriş motivasyonları ile satın alma niyeti аrаѕınԁаkі іӏіșkіԁе sahip olma tatmininin kısmi аrасılık rolünün olduğu tespit edilmiştir. Alışveriş motivasyonlarının alt boyutları incelendiğinde ise anılan bu ilişkilerin sadece neşelenme veya rahatlama isteği boyutunda anlamlı olduğu görülmüştür. Bunun yanında, alışveriş motivasyonları, sahip olma tatmini ve satın alma niyeti seviyesinin katılımcıların cinsiyetlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Buna göre, kadın katılımcıların alışveriş motivasyonları, sahip olma tatmini ve satın alma niyetinin erkek katılımcılardan anlamlı olarak daha yüksek seviyede olduğu belirlenmiştir. Diğer taraftan, alışveriş motivasyonları, sahip olma tatmini ve satın alma niyeti seviyesinin katılımcıların yaşlarına, medeni durumlarına, eğitim seviyelerine ve aylık gelir durumlarına göre anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir.

In this study, it was aimed to examine the mediating role of possession satisfaction in the relationship between shopping motivations and purchase intention. In addition, it was also aimed to examine whether the level of the aforementioned variables differed according to the demographic characteristics of the participants. The research was carried out in relational screening model. The sample of the study consisted of 385 fast fashion consumers. Questionnaire technique was used to collect data in the research. The questionnaire form prepared within the scope of the study included Shopping Motivation Scale, Possession Satisfaction Scale, Purchasing Intention Scale and demographic information form. IBM SPSS data analysis program 25.0 was used in the analysis of the data. Within the scope of the study, descriptive statistical analysis, validity analysis, reliability analysis, correlation analysis, regression analysis, t-test and ANOVA analysis were performed. As a result of the study, it was determined that shopping motivations had positive and significant effects on possession satisfaction and purchase intention. In addition, it was determined that possession satisfaction had a positive and significant effect on purchase intention. In addition, it was determined that possession satisfaction had a partial mediating role in the relationship between shopping motivations and purchase intention. When the sub-dimensions of shopping motivations were examined, it was seen that these relations were significant only in the dimension of the desire to cheer up or relax. In addition, it was determined that the level of shopping motivations, possession satisfaction and purchase intention differed significantly according to the gender of the participants. Accordingly, it was determined that the shopping motivation, possession satisfaction and purchase intention of female participants was significantly higher than that of male participants. On the other hand, it was determined that shopping motivations, possession satisfaction and purchase intention levels did not differ significantly according to the age, marital status, education level and monthly income of the participants.
Keywords: Alışveriş Motivasyonu; Business; Fast Fashion; Hızlı Moda; İşletme; Marketing; Niyeti; Pazarlama; Possession Satisfaction; Purchase Intention; Sahip Olma Tatmini; Satın Alma; Shopping Motivation