İktisadi düşünce tarihimizde İktisadiyyat Mecmuası’nın önemi - Duş, Muharrem (My University, 2000)
Bu çalışmada Türkiye'nin iktisadi düşünce tarihindeki gelişme sürecinde önemli bir yere sahip olan 'milli iktisat' görüşü ile bu görüşün kuramsal yayın organı İktisadiyyat Mecmuası'nın nitelikleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Birinci Dünya Savaşı yıllarında yayımlanan bu mecmuaya ulaşmadaki zorluklar sebebiyle ya da ulaşılabildiği takdir de hacminin geniş olmasından dolayı içeriğinin anlaşılmasının uzun zaman alacağı düşüncesi bu çalışmanın ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Bu düşünceden dolayı içerdiği tüm makale ve haberler uzun ve titiz bir çalışma neticesinde; sayılarına, konularına ve yazarlarına göre üç ayrı biçimde listeler halinde tasnif edilip ekte verilmiştir. Osmanlıca yayımlanmış olan bu mecmuanın içeriği, dönemin temel düşünce akımları ve yayın organları arasındaki yeri bugünün araştırmacılarına sunulmuştur.

This thesis concentrates on the classifications of the contents of the İktisadiyyat Mecmuası. This Mecmua which was published during the World War I, is the journal of the National Economy (Milli İktisat) approach and has an important place in the development of Turkish economic history. Therefore this study focuses on the National Economy Approach and its reflections during the period. Then it introduces basic currents and publications of the period. Followed by, thesis shed light on the general structure and aim of the Mecmua. Since Mecmua was published in Ottoman language and covered a wide range of topics, thesis presents the contents of the Mecmua to the present reader. Along with this aim, all the news and articles in the Mecmua has been classified and indexed according to their issues, contents and writers. So thesis illuminates the contents of the İktisadiyyat Mecmuası and its approach to the basic concepts of the idea of National Economy.
Keywords: Türkiye-Ekonomik Tarih