Türkiye ekonomisinin sektörlerine beşeri sermaye üretiminde eğitim kademeleri ve eğitim programlarının meslek unvanlarına göre verimliliği - Gezer, Hakkı (My University, 2009)
“TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖRLERİNE BEŞERÎ SERMAYE ÜRETİMİNDE EĞİTİM KADEMELERİ VE EĞİTİM PROGRAMLARININ MESLEK UNVANLARINA GÖRE VERİMLİLİĞİ” Bu araştırma Türkiye ekonomisinin kamu ve özel sektörlerinde çalışanların mezun oldukları eğitim kademeleri ve eğitim programlarının meslek unvanlarına göre bireysel ve sosyal eğitim yatırımlarının getiri oranlarını hesaplamayı amaçlamaktadır. Araştırmanın çalışma evrenini belirtilen 25 eğitim programından mezun olmuş 60 farklı meslek unvanına sahip Türkiye’de özel ve kamu sektörde çalışan bireyler oluşturmaktadır. Araştırmada maliyete ilişkin veriler Muhasebat Genel Müdürlüğünün kesin hesap verilerinden elde edilmiştir. Kazançlara ilişkin veriler, kamu sektörü için 11 bakanlık ve 7 KİT’ler kuruluşlarında çalışan memurlar, özel sektör için 8 orta ve büyük ölçekli şirkette çalışan personel bilgilerinden elde edilmiştir. Kamu ve özel sektörde çalışan 723125 personelin bilgisi kullanılmıştır. Araştırmada fayda-maliyet analizinde kullanılan yöntemlerden “içsel getiri oranı”, “fayda-maliyet oranı” ve “net bugünkü değer” verimlilik değerlerinin sosyal ve bireysel getiri oranları test edilmiştir. Özel sektörde 46 meslek unvanın verimlilik değeri hesaplanırken, kamu sektöründe 65 meslek unvanın çıplak ücret ve yan ödemelere göre ayrı ayrı verimlilik değerleri hesaplanmıştır. Sonuç olarak, Tablo 34 ve Tablo 35’te gösterildiği gibi 1056 tane verimlilik değeri tespit edilmiştir. Anahtar Sözcükler: Beşerî Sermaye, Fayda-Maliyet Analizi, Eğitim Kademeleri, Eğitim Programları, Meslek Unvanları.

“PRODUCTIVITY DEPENDING ON THE DEGREE OF THE VOCATION OF THE EDUCATIONAL GRADES AND PROGRAMMES FOR THE PRODUCTION OF HUMAN CAPİTAL IN THE INDUSTRIES OF TURKISH ECONOMY” This study aims to evaluate the return rates of individual and social education investments depending on the vocational degree of the graduates that work in public or private industries of Turkish economy. The study space of the research consists of working individuals that graduated from 25 different educational programmes and have 60 different vocational degrees. The costs data in the study are obtained from the General Directorate of Accounting. The earnings data are obtained from the employee data of 11 public ministries, 7 public state economic enterprises and 8 middle or big size private companies. The total amount of data used in this research belong to 723125 employees. Social and individual yield rates of productivity measures, internal return rate, cost-benefit ratio and net present value, are examined in the research. The measures are commonly used in cost-benefit analysis. Productivity measures of 46 vocational degrees in private industries and 65 vocational degrees in public industries are evaluated according to net salaries and benefits. As a result, 1056 productivity values are found as shown in Table 34 and Table 35. Human Capital, Cost-Benefit Analysis, Educational Degrees, Educational Programmes, Vocational Degrees.
Keywords: Eğitim Programları; Eğitim Yönetimi; Fayda-Maliyet Analizi