5e modeline uygun web 2.0 uygulamaları ile gerçekleştirilen fen bilimleri öğretiminin öğrenci başarısına motivasyonuna tutumuna ve dijital okuryazarlığına etkisinin incelenmesi - Gürleroğlu, Lerna (My University, 2019)
Bu çalışmada “Kuvvet ve Enerji” ünitesinin öğretiminde 5E modeline uygun web 2.0uygulamaları kullanılmasının, yedinci sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına,motivasyonlarına, tutumlarına ve dijital okuryazarlıklarına etkisi incelenmiştir.Araştırmada yarı deneysel araştırma modellerinden ön test-son test kontrol gruplumodel kullanılmıştır. Araştırmada aşağıdaki sorulara yanıt aranmıştır:1. 5E modeline uygun web 2.0 destekli fen bilimleri öğretim renimgören deney grubu öğrencileri ve mevcut fen bilimleri öğretim renim gören kontrol grubu öğrencilerinin akademik başarıları arasında anlamlıbir farklılık var mıdır?2. 5E modeline uygun web 2.0 destekli fen bilimleri öğretim renimgören deney grubu öğrencileri ve mevcut fen bilimleri öğretim renim gören kontrol grubu öğrencilerinin motivasyonları arasında anlamlı birfarklılık var mıdır?3. 5E modeline uygun web 2.0 destekli fen bilimleri öğretim renimgören deney grubu öğrencileri ve mevcut fen bilimleri öğretim renim gören kontrol grubu öğrencilerinin fene yönelik tutumları arasındaanlamlı bir farklılık var mıdır?4. 5E modeline uygun web 2.0 destekli fen bilimleri öğretim renimgören deney grubu öğrencileri ve mevcut fen bilimleri öğretim renim gören kontrol grubu öğrencilerinin dijital okuryazarlıkları arasındaanlamlı bir farklılık var mıdır?5. 5E modeline uygun web 2.0 uygulamaları ile fen bilimleri öğretimi gören deneygrubu öğrencilerinin uygulama ile ilgili görüşleri nasıldır?Araştırmanın çalışma grubunu, İstanbul’un Zeytinburnu ilçesine bağlı bir ortaokuldaöğrenim görmekte olan 23’ü deney 25’i kontrol grubunda olmak üzere 48 kişioluşturmaktadır. Kontrol grubunda mevcut öğretim programına göre dersler işlenirken,deney grubunda 5E modeline uygun web 2.0 uygulamaları kullanılarak bir öğretimgerçekleştirilmiştir.Araştırmada veri toplama aracı olarak “Akademik Başarı Testi”, “Fen ÖğrenmeyeYönelik Motivasyon Ölçeği", "Fen Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği”, “Dijital OkuryazarlıkÖlçeği” ve “Görüşme Formu” kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen veriler bir istatistik betimsel analiz iledeğerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler ışığında aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır. Web 2.0 uygulamaları ile gerçekleştirilen fen öğretiminin öğrencilerin akademikbaşarıları açısından anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Web 2.0 uygulamaları ile gerçekleştirilen fen öğretiminin öğrencilerinmotivasyonları açısından anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Web 2.0 uygulamaları ile gerçekleştirilen fen öğretiminin öğrencilerin feneyönelik tutumları açısından anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Web 2.0 uygulamaları ile gerçekleştirilen fen öğretiminin öğrencilerin dijitalokuryazarlıkları açısından anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Web 2.0 uygulamaları ile gerçekleştirilen fen öğretimi ile ilgili öğrenci görüşlerigenellikle olumlu yöndedir.

In this study, the effect of using web 2.0 applications in accordance with 5E model inteaching “Force and Energy” unit on the academic achievement, motivation, attitudesand digital literacy of seventh grade students was examined. Pre-test and post-testcontrol group model, which is one of the quasi-experimental research models, was usedin the study. The research sought to answer the following questions:1. Is there a significant difference between the academic achievement of theexperimental science students studying with the web 2.0 supported sciencecurriculum and the control science students studying with the current sciencecurriculum?2. Is there a significant difference between the motivation of the experimentalscience students studying with the web 2.0 supported science curriculum and thecontrol science students studying with the current science curriculum?3. Is there a significant difference between the attitudes of science students andexperimental group students who are studying with the web 2.0 supportedscience curriculum in accordance with the 5E model and the students of thecontrol group who are studying with science?4. Is there a significant difference between the digital literacy of experimentalscience students studying with the web 2.0 supported science curriculum and thecontrol science students studying with the current science curriculum?5. What are the opinions of the experimental group students studying science withweb 2.0 applications in accordance with 5E model?The study group consisted of 48 people, 23 of whom were in the experimental groupand 25 of them were in a secondary school in Zeytinburnu district of Istanbul. In thecontrol group, the courses were taught according to the current curriculum, and in theexperimental group, a teaching was conducted using web 2.0 applications in accordancewith the 5E model.In the research, “Academic Achievement Test”, “Motivation Scale for ScienceLearning”, “Science Course Attitude Scale”, “Digital Literacy Scale” and “InterviewForm” were used as data collection tools.The data obtained from the study were evaluated with a statistical program anddescriptive analysis. In the light of these evaluations, the following conclusions werereached.• There is a significant difference in the academic achievement of students inscience teaching performed with Web 2.0 applications.• There is a significant difference in the motivation of students in science teachingperformed with Web 2.0 applications.• There was no significant difference in the attitudes of science teaching with Web2.0 applications towards the science of students.• There is no significant difference in the digital literacy of science teaching byWeb 2.0 applications.• Students; views on science teaching through Web 2.0 applications are generallypositive.
Keywords: 5E Model; 5E Modeli; Academic Success; Akademik Başarı; Attitude; Constructivist Learning Approach; Digital Literacy; Dijital Okuryazarlık; Education; Eğitim; Fen; Fen Eğitimi; Force andEnergy; Kuvvetve Enerji Science Education; Motivasyon; Motivation; Öğrenim ve öğretim; Science; Study and teaching; Technology; Teknoloji; Tutum; Web 2.0 Applications; Web 2.0 Uygulamarı; Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımı