Sepsis İlişkili Miyokardiyal Depresyon ve Takotsubo Sendromu - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Sepsisin yol açtığı miyokardiyal kontraktilitede bozulma ile karakterize olan geçici miyokardiyal disfonksiyon yoğun bakımlardaki mortalite ve morbiditenin en önemli nedenlerindendir. Takotsubo sendromu (TS), koroner arterlerinde anlamlı darlık olmayan kişide, sol ventrikül apikal kısmının, geçici balonlaşması ve disfonksiyonu ile karakterize bir sendromdur. Son dönemde, sepsis kaynaklı TSye yol açan olası etkenler arasında, tıpkı TSde görülene benzer şekilde, stres faktörleri ve kardiyak sempatik aşırı aktivasyon sonucunda bölgesel katekolamin dağılımında bozulma ön plana çıkmaktadır. Ek olarak etiyolojide sepsis tedavisinde daha sıklıkla kullanılan vazopressör ajanlar (noradrenalin gibi) tetikleyici olabilir. Günümüzde sepsis ilişkili TS ile ilgili olgu serileri sunulmaya başlanmış olsa da patofizyolojisi, tanısı ve tedavisinde henüz netlik olmayan iki sendromun bir arada görülmesi söz konusudur.

Sepsis induced temporary myocardial dysfunction characterized as impairment of myocardial contraction is an important cause of mortality and morbidity in intensive care units. Takotsubo syndrome (TS) is temporary ballooning and dysfunction of the apical part of left ventricle without significant stenosis of coronary arteries. Recently, it was suggested that impairment in regional catecholamine distribution caused by stress factors and excessive cardiac sympathetic activity mechanism play role in sepsis such as other causes of TS. Additionally, vasopressor agents (as noradrenaline) which are widely used in sepsis treatment may be triggering factor. Serial case reports of sepsis associated TS are reported, however pathophysiology, diagnosis and treatment strategies of these two different syndromes is not obvious.
Sepsis-Induced Myocardial Depression and Takotsubo Syndrome
Keywords: Yoğun Bakım, Tıp