BALB/ C farelerde mukozal toleransı indükleyen ovalbuminin veriliş yolunun belirlenmesi - Yeşil, Özlem (My University, 2003)
Mukozal tolerans allerjik astım tedavisinde en çok ümit vaad eden terapötik yaklaşımlardan biridir. Öte yandan allerjen immunoterapisinin mukozal uygulanmasının yolu ve dozu tam olarak belirlenmemiştir. Bu çalışmada balb/ c farelerde astım gelişiminde ve önceden oluşmuş kronik astımda yüksek doz intragastrik (IG) allerjen immünoterapisi ve düşük doz tekrarlayan intranazal (IN) immünoterapinin terapötik etkilerini araştırmayı amaçladık. Kronik astım modelinin oluşumunun öncesi veya sonrasında intranazal ve intragastrik yolla antijen uygulamasının akciğer histopatolojisinin karakteristik özelliklerini değiştirip değiştiremeyeceğini test etmek için balb/ c fareler 6 gruba bölündü. Grup I deki farelere astım modeli geliştirilmeden önce IN yolla 6 gün arka arkaya ovalbumin (OVA) uygulandı. Grup II'deki farelere ise IG yol ile 2 gün arayla 3 kez OVA uygulandı. Daha sonra astım modelini oluşturmak üzere (42. gün) grup I-II-III-IV ve V'TE 7 kez gün aşırı intratrekeal OVA uygulaması yapıldı. Grup III'teki farelere ise IN yol ile 6 gün arka arkaya OVA uygulaması yapıldı. Grup IV'teki fareler de intraperitonel OVA ile duyarlılaştırıldıktan sonra IG yol ile iki gün ara ile aşılandılar (68-71-74. günler).Kronik astım modeli oluşturmak için Grup I-V'teki bütün fareler en son intraperitonel OVA enjeksiyonundan 28 gün sonra intratrekeal olarak 3 kez 2 gün arayla OVA aldılar. Bütün gruplardaki fareler intratrekeal uygulamadan iki gün sonra histopatolojik değerlendirmeleri için akciğerleri çıkartıldı. Bu çalışmada fare modellerinde intranazal düşük doz allerjen immünoterapisinin kronik astım gelişiminin önlenmesinde ümit vaad eden bir yol olduğunu göstermiştir. Ayrıca yüksek doz intragastrik allerjen immünoterapisi ve düşük doz intranazal immünoterapinin, Balb/ c farelerin astımlı hava yollarındaki kronik histopatolojik değişikliklerin geriye döndürülmesinde etkin bir terapötik strateji olduğunu gösterilmiştir.

DETERMINATION OF THE ROUTE OF OVA MUCOSAL TOLERANCE IN BALB/ C MICE Mucosal tolerance is suggested to be one of the most promising therapeutic approaches in the treatment of allergic asthma. The route and dose of mucosal administration of allergen immunotherapy is not well established. In this study, we aimed to evaluate the preventive effect of low repeated doses of intranasal (IN) and high doses of intragastric (IG) allergen immunotherapy on already established chronic asthma or on the development of asthma in BALB/ c mice. In order to test whether the administration of the antigen, OVA intranasally (IN) and by intragastric (IG) route before or after the establishment of chronic asthma model could reverse the characteristic features of lung histopathology,BALB/ c mice were divided into 6 groups. Group I received 100 µg ovalbumin (OVA) in 30 µl saline by intranasal route 6 times on consecutive days (days 15-20). Mice in Group II received 5 mg of ovalbumin (OVA) in 300 µl saline by intragastric route on each alternate days for 3 times (days 28-31-34). Chronic asthma model was established in groups I,II and III by administration of 10 µg OVA intraperitoneally (ip) 7 times on each alternate day starting on day 42. Mice in group III were treated with the same dose as group I by intranasal route on consecutive days starting from day 68. (days 68-73) Mice in group IV were treated with the same dose as group II by intragastric route on each alternate day (days 68-71-74). Twenty-eight days after the last ip. OVA injection all mice in group I-V were challenged with 20 µg OVA 3 times 2 days apart by intratracheal (i. t. ) instillation. Group VI served as controls. Two days after the last i. t. OVA instillation mice in all groups were sacrificed and lungs were taken out for histopathologic evaluation. We concluded that low dose intranasal allergen immunotherapy is a very effective potential strategy for primary prevention of chronic asthma development in mouse model. We also concluded that low dose intranasal allergen immunotherapy,as well as high dose intragastric allergen immunotherapy are efficent therapeutic strategies for ameliorating the chronic histopathological changes in asthmatic airways of BALB/ c mice.
Keywords: Allerji; Çocuk Sağlığı