MARC AMC ve MAD formatının Topkapı Sarayı Müzesi Arşivi’ndeki malzemeye uyarlanabilirliği - Eren, Şenay (My University, 2004)
This study examines the possibilities of describing the archival metarials in Ottoman archives. The study concentrates on the MARC AMC format and MAD standarts and their application to the archival metarials housed in the Archive of the Topkapı Palace Museum. The examples are taken from the published catalogues of the Archive of the Topkapı Palace Museum. However, the details given in the published catalogues were insufficient to fully describe the materials according to MARC AMC format. Same materials were also applied to MAD standarts and were found relatively more sufficient.

Bu çalışma Osmanlı arşivlerindeki malzemenin uluslar arası tanımlama standartlarına uyarlanabilirliğinin ölçülmesine çalışılmıştır. Osmanlı belgelerinin yapısının Avrupa ve Amerika'da kullanılan arşiv malzemesine yönelik tanımlama çalışmalarında bilgi paylaşımını sağlayacak düzeydeki MARC AMC ve MAD tanımlama standartlarına uygulanabilirliği ölçülmüştür. Çalışmada Topkapı Sarayı Müzesi Arşivi model olarak alınmıştır. Örnekler TSMA'nin basılmış kataloglarında tanımlanan malzemelerden seçilmiştir. Fakat katalogdaki bilgi malzemenin tanımlamasında yetersiz kalmıştır. Malzeme MAD formatına daha uygundur. MARC AMC formatındaki kurallar uygulamada sıkıntılara sebep olmuştur.
Keywords: Kütüphanecilik