Outsourcing Logistics In Military: A Model Proposal - Türen, Ufuk (My University, 2008)
SİLAHLI KUVVETLERDE LOJİSTİĞİN DIŞ KAYNAKTAN SAĞLANMASI: BİR MODEL ÖNERİSİ 70’li yıllardan itibaren hızlanan ulaştırma vasıtaları, telekomünikasyon ve bilgi sistemleri şebekelerinin dünya yuvarlağının neredeyse tamamını kapsamasının sonucu küreselleşme kavramı ortaya atılmıştır. Bu olgunun ekonomik ve askeri tüm işlemleri etkisi altına almasıyla artan ve sertleşen rekabet ortamı, örgütleri maliyetleri konusunda daha dikkatli olmaya itmiştir. Ayrıca bu durum tüm dünyadaki hizmet ve mal üreticileri ile rekabet etmeye hazır olmak demektir ki, yalnızca hepsinden daha kaliteli ve güvenilir olmayı hedeflemek ile gerçekleşebileceği çok açıktır. Küçülen dünyamızda değişen bu şartlar öncelikle sivil örgütlerde stratejik seviyede, Soğuk Savaşın bitmesi ile beraber öncelikle ABD’de ve sonrasında batı ordularında yapısal bazı değişikliklere neden olmuştur. Günümüzde silahlı kuvvetlerin bütçeleri ve maliyetleri çok sık tartışılan bir husus haline gelmiştir. Soğuk Savaş döneminde her türlü fonksiyonunu kendi bünyesinde bulunan organları ile yerine getiren ve kendi organik kuruluşu ile kendine her yerde yetmeye yönelik tasarlanmış olan ordular, küçülme ve kendi bünyesinde topladığı fonksiyonların bir kısmını dış kaynak kullanarak yerine getirmenin yollarını arar olmuştur. Dünyada bu değişimler yaşanırken Türkiye’nin bunlardan etkilenmemesi mümkün değildir. T.S.K., özellikle K.K.K. son yıllarda kapsamlı ve planlı bir küçülme ve yeniden yapılanma sürecine girmiştir. Bu süreç dâhilinde çeşitli birimlerde, özellikle muharip olmayan bazı fonksiyonlarda, dış kaynak kullanımına gidildiği gözlense de bu uygulamalar kurumsal hale gelmemiştir. Küçülme ve yeniden yapılanma sürecini tamamlamayı hedefleyen ordunun maliyetleri düşürme ve kendi asli görevi olan muharebe sahası ana fonksiyonlarına odaklanmasını sağlamak maksadıyla dış kaynak kullanımının karar vericiler tarafından değerlendirilmesinin uygun olacağı düşünüldüğü için bu çalışmaya başlanmıştır. Çalışmamızın amacı lojistik hususlarda dış kaynak kullanımı, silahlı kuvvetlerde lojistiğin dış kaynaktan sağlanması hakkında gerekli temel bilgileri bir sistematik ışığında sunmak, silahlı kuvvetlerde lojistiğin dış kaynaktan sağlanması hakkında bir yatkınlık modeli ortaya koymaktır. Tugay seviyesinde lojistik ve muharip birimlerde görev yapan subay ve astsubaylara bir alan çalışması uygulanmıştır. Toplanan veri çoklu istatistik yöntemleri ile çözümlenmiş ve yorumlanmıştır.

OUTSOURCING LOGISTICS IN MILITARY: A MODEL PROPOSAL The term “globalization” emerged as result of speeding up transportation vehicles, telecommunication and information networks which have been covering almost whole surface of the globe since 1970’s. Increasing and hardening competition influencing economic and military transactions has urged organizations be careful about their costs. Besides, this situation requires being prepared for competition with global service and commodity producers and also requires aiming to have better quality and reliability than others. In our decrescent world, changing conditions caused some strategic level changes in civilian organizations, after Cold War some structural changes primarily in USA and then all western armies. The budgets of armed forces have become frequently debated issue lately. The armies, designed as self sufficient in the Cold War era, have been seeking ways to downsize and outsource some of the functions performed by military units before. While those changes emerging in the world, it is impossible for Turkey not to be influenced. Turkish Armed Forces, especially Turkish Land Forces is in the process of gradual and planned reorganization and downsizing in recent years. Although outsourcing some functions, which are especially non-combatant, has been observed, those applications have not become institutional yet. This research is launched because it is believed that outsourcing logistics in military should be considered by the decision makers of the army who are determined to finish its process of reorganization and downsizing with the aim of focusing into its core competences, reducing costs and increasing efficiency. The purpose of our study is to present basic knowledge about outsourcing, outsourcing logistics in military systematically and propose an intention model of outsourcing for military. A field survey is conducted to army professionals; the commissioned officers and Non-commissioned Officers who are working in brigade level different logistics or combatant positions. Multivariate data analysis methods are used to analyze and interpret the gathered data.
Keywords: Askeri Lojistik; Silahlı Kuvvetler