Transkripsiyon faktörü - 7 benzeri 2 geni rs7903146 varyasyonunun insülin ilişkili göstergeler ve kan yağları ile ilişkisi - Kahveci, Çiğdem (My University, 2011)
TRANSKRİPSİYON FAKTÖRÜ-7 BENZERİ 2 GENİ rs7903146 VARYASYONUNUN İNSÜLİN İLİŞKİLİ GÖSTERGELER VE KAN YAĞLARI İLE İLİŞKİSİ Bu çalışmada, Transkripsiyon Faktörü 7 benzeri 2 (TCF7L2) geni rs7903146 polimorfizminin tip 2 diyabetli (T2DM) ve tip 2 diyabetli olmayan kontrol bireylerdeki allel sıklıklarının saptanması, rs7903146 genotiplerinin antropometrik, diyabet ve şişmanlık ile ilişkili parametreler üzerindeki etkilerinin belirlenmesi, lojistik regresyon analizi ile de T2DM risk faktörlerinin araştırılması, TCF7L2 geni rs7903146 genotiplerinin hipertansiyon ve tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlarla olan etkileşimlerinin saptanması ile toplumumuza özgü farmakogenomik verilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, 56 T2DM’li hasta ve 51 sağlıklı kontrol ile yapıldı. TCF7L2 geni rs7903146 genotipleri, eş zamanlı PZR yöntemi ile saptandı. TCF7L2 geni rs7903146 genotip sıklıkları tip 2 diyabetli grupta, homozigot yabanil tip (C/ C), heterozigot (C/ T), homozigot polimorfik (T/ T) genotipler için sırasıyla %71.4, %14.3, %14.3 ve tip 2 diyabetli olmayan grupta ise %72.5, %11.8, 15.7 olarak tespit edildi. Genotip sıklıkları çalışma grupları arasında farklı bulunmadı. Çalışma gruplarında heterozigot ve polimorfik rs7903146 genotipine sahip tip 2 diyabet hastalarının sıklığı homozigot yabanil tipteki tip 2 diyabet hastalarına kıyasla daha fazla görüldü. rs7903146 heterozigot ve polimorfik genotiplere sahip kişilerin kilo, boy, yağsız vücut kütlesi homozigot yabanil tipteki genotipe sahip kişilere kıyasla istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek idi. Heterozigot ve homozigot polimorfik genotiplere sahip kişilerin açlık kan şekeri, insülin, insülin direnci, HOMA değerleri ise homozigot yabanil genotipteki kişilere göre yüksek bulundu (p>0.05). TCF7L2 geni rs7903146 genotiplerinin kullanılan ilaçlar ile etkileşimi tespit edilmedi. TCF7L2 geni rs7903146 polimorfik genotiplerinin tip 2 diyabete neden olan biyokimyasal göstergeler üzerine olan olumsuz etkileri bu gen varyasyonunun tip 2 diyabet oluşumundaki önemini vurgulamaktadır.

THE RELATIONSHIP OF TRANSCRIPTION FACTOR 7 LIKE -2 GENE rs7903146 VARIATION WITH INSULIN RELATED PARAMETERS AND LIPIDS The aim of this study was to determine the allele frequencies of transcription factor 7 like 2 (TCF7L2) gene rs7903146 polymorphism in type 2 diabetic (T2DM) and non-T2DM control subjects, to detect the effects of rs7903146 genotypes on antropometric, diabetes and obesity related parameters, to search for T2DM risk factors with logistic regression analysis, to understand the effects of (TCF7L2) gene rs7903146 genotypes on drugs used in hypertension and type 2 diabetes treatment, and thus to detect pharmacogenomic data specific for our population. The study was performed on 56 T2DM patients and 51 non-T2DM conrol subjects. TCF7L2 gene rs7903146 genotypes were determined with real time PCR method. The TCF7L2 gene rs7903146 genotype frequencies for homozygous wild type (C/ C), heterozygous (C/ T) and homozygous polymorphic (T/ T) T2DM patients were determined respectively as 71.4%, 14.3%, 14.3% and 72.5%, 11.8%, 15.7% for non-T2DM controls. Genotype frequencies were not found to differ among study groups. The rs7903146 heterozygous and polymorphic genotype carrier frequency was higher than the wild type genotype frequency in the T2DM patients. The weight and length were found to be statistically higher in rs7903146 heterozygous and homozygous polymorphic genotype carriers in comparison to homozygous wild type genotype carriers. The fasting blood glucose levels, insulin, insulin resistance and HOMA were found to be higher in rs7903146 heterozygous and homozygous polymorphic genotype carriers in comparison to homozygous wild type genotype carriers (p>0.05). TCF7L2 gene rs7903146 genotypes were not found to interact with drugs. The negative effects of TCF7L2 gene rs7903146 polymorphic genotypes over biochemical parameters related to type 2 diabetes, demonstrates the importance of this gene variation on type 2 diabetes development.
Keywords: Biyoloji