Ekonomik kriz dönemlerinde tüketici satın alma davranışlarındaki değişim üzerine bir araştırma - Berber, Şura Göknur (My University, 2009)
EKONOMİK KRİZ DÖNEMLERİNDE TÜKETİCİ SATIN ALMA DAVRANIŞLARINDAKİ DEĞİŞİM ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Küreselleşme rüzgârıyla birlikte yaşanan gelişimler sınırları her alanda ortadan kaldırmıştır. Bu mesafeleri ortadan kaldıran değişim kendini ekonomik alanda da finansal liberalleşmeyle göstermiştir. Kimi ülkeler yaşanan bu finansal liberalleşmeyi olumlu yönde hissederken kimi ülkeler ise bu değişimin sonucunda ciddi kayıplara yol aça ekonomik krizler yaşamıştır. Alışılagelmemiş bir durum olan ekonomik kriz olgusunun gerçekleşmesi bile hiçbir zaman birbirine benzemeyen ve stabil olmayan tüketici davranışlarının daha da değişken özellikler gösterebilme eğilimi de arttırmıştır. Bu çalışmada ekonomik kriz olgusunun açıklanarak, tüketici davranışları ve ekonomik kriz sürecinde satın alma davranışlarındaki yaşanan değişim açıklanmaya çalışmış. Çalışma neticesinde tüketicilerin bu dönemlerde daha tutumlu, ihtiyaçlarına yönelik harcama eğiliminde bulunduğu, finansal kaygılar taşıdıkları, ekonomik krize yönelik pesimist bir düşünce yapısı geliştirdikleri, ihtiyaçlarını kriz öncesine göre daha fazla bastırma eğilimi gösterdikleri, üzerlerinde ürün/ hizmet fiyatının baskısını daha fazla hissettikleri, daha kıyaslayıcı oldukları ve bu dönemlerde yakın çevrelerinden daha fazla etkilendikleri tespit edilmiştir. Ekonomik Kriz, Tüketici Davranışları, Satın Alma Davranışları, Satın Alma Davranışlarına Etki Eden Faktörler.

AN APPRAISAL ON CUSTOMER CONSUMING BEHAVIOR DURING ECONOMİC CRİSİS The developments which came with the winds of globalization have removed the borders in any field. The change that removed the borders has also shown itself in economic fields with financial liberalization. While some countries feel positive effects of financial liberalization, some of them have gone into economic crisis which caused major losses. Even with the fact of economic crisis, which is an unusual situation to happen, the consumer behaviours which have never been stabilized and similar, have raised their tendency to show variable attributes. In this study, meaning of economic crisis has been explained with the change of the buying habits and consumer behaviours in economic crisis period. This study shows that consumers act more economic and spend for their needs, have financial concerns, develop a pessimistic thinking structure to economic crisis, show more tendency to induce their needs comparing to previous periods, feel more pressure of product/ service prices, become more comparing and are more influenced by their close social environment. Key Words: Economic crisis, consumer behaviours, buying habits, buying habit factors.
Keywords: Ekonomik Kriz; Satın Alma; Tüketici Davranışı; Üretim Yönetimi