Menopoz öncesi bayanlarda tüm vücut titreşim antrenmanının yaşlanmanın geciktirilmesi üzerine etkisinin incelenmesi - Demirel, Nurcan (My University, 2009)
Bu çalışmanın amacı tüm vücut titreşim antrenmanlarının yaşlanmayı geciktirici unsurlar üzerindeki etkisini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Araştırmaya belirleyici hormonal değerlerine bakılarak menopoz öncesi dönemde oldukları belirlenen 24 sedanter bayan alınmıştır (yaş ortalaması ± 37.12 yıl). Katılımcılar rastgele yöntemle yansız olarak üç gruba ayrılmıştır; tüm vücut titreşim egzersiz grubu (TVT, n=8), klasik direnç egzersiz grubu (KD, n=8), kontrol grubu (CO, n=8). Sekiz haftalık egzersiz sürecinin öncesinde ve sonrasında yaşlanmayı geciktirici unsurlardan; Fiziksel uygunluk parametreleri ile Biyokimyasal parametreler düzeyleri ölçülmüştür. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistik olarak ortalama, standart sapma, ve standart hata, grup içi karşılaştırmalarda Eşleştirilmiş Örneklem t- Testi (Paired-Samples T Test) ve Wilcoxon Signed Ranks Test, gruplar arası karşılaştırmalarda Tek Yönlü Varyans Analizi (One-Way ANOVA) ve Kruskal Wallis-H Testi kullanılmıştır. Çoklu karşılaştırmalar için Tukey Testi, ve Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Fiziksel uygunluk parametreleri açısından TVT ile KD karşılaştırıldığında, TVT grubunda vücut ağırlığında bir azalma olurken (p<0.01) % yağ değişmemiş, buna karşılık KD grubunda vücut ağırlığı korunurken % yağ’da azalma görülmüştür (p<0.05). Diğer yandan her iki grupta kuvvet gelişiminde anlamlı artışlar saptanmıştır. TVT grubunda denge özelliği artarken (p<0.05) KD grubunda esneklik özelliğinin gelişmesi (p<0.05) iki değişik antrenman programının en önemli farklılığı olarak ortaya çıkmıştır. Kuvvet antrenmanlarının kemik yapısına etkisi ele alındığında KD grubunun Osteokalsin ve Beta-CTx hormonlarının artışında daha etkili olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak TVT antrenmanlarının fiziksel uygunluk parametrelerinin gelişiminde önemi açık şekilde görülmüş olup, KD ile karşılaştırıldığında daha çok denge özelliğinin gelişiminde etkili olduğu söylenebilir. Denge’nin yaşlanmayı geciktirici unsurlar içindeki önemi ele alındığında bu antrenman tipi bu amaca yönelik çalışmalarda kullanılabilir. Menopoz, Tüm Vücut Titreşim Egzersizi, Yaşlanmanın Geciktirilmesi.

Effects of Whole-Body Vibration Training During Premenopause With Respect to Procrastinating Aging The purpose of this study is to comparatively analyze the effects of whole-body vibration (WBV) exercises on factors related to delaying aging. Twenty four sedentary females (mean age=37.12) served as participants. Their hormone levels were tested. They were period before was in determining menopause. Following the decision process, participants were randomly assigned to 3 groups (WBV group, classical resistance exercise group - CR, and control group) in equal numbers (n=8). Additionally, prior to the trainings, physical fitness parameters and biochemical parameters were measured. For the descriptive analysis, mean, standard deviation, standard error of means are used. For inner group comparisons, paired-samples t-test and Wilcoxon signed ranks test were used. For between groups comparisons, one way ANOVA and Kruskal Wallis-H test were used. For multi comparisons, Tukey test and Mann Whitney U test were used. When WBV and CR were compared with respect to physical fitness parameters, WBV group showed weight loss (p<0.01) and %fat had not changed. In contrast, CR group kept the weight and a decrease in %fat was observed (p<0.05). In both exercise groups, strength had improved. Enhanced balance was monitored in WBV group (p<0.05). In contrast, participants in CR group enhanced in flexibility (p<0.05). This difference suggests the major difference between the two training programs in this population. When the effect of strength training on bone structure was considered; CR group was found to be more instrumental in increasing Osteocalsin and Beta-CTx hormones. In conclusion, it was demonstrated in this study that WBV exercises are especially imperative in the improvement of physical fitness parameters. When compared with CR, results indicate that WBV method is more efficient for improving balance. Considering the fact that balance is one of critical factors in postponing aging, WBV training type can be conducted for such purpose. Key Words: Menopouse, Procrastinating Aging, Whole Body Vibration.
Keywords: Antrenman; Beden Eğitimi ve Spor; Spor; Spor_Kadın