Gebe kadınların enerji, protein, demir, kalsiyum, c vitamini, b12 vitamini, folik asit ve omega-3 yağ asidi tüketimleri ile beslenme bilgi ve alışkanlıkları arasındaki ilişkinin saptanması - Çaltı, Saniye Güzin (My University, 2006)
Bu araştırma, Ocak-Eylül 2006 tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi Sağlık Polikliniği’ ne, gebeliklerine bağlı her hangi bir sebeple başvuran, araştırmaya gönüllü olarak katılan gebeler üzerinde; gebelik döneminde tüketimi önem taşıyan besin öğelerinin ve enerji ile protein alımlarının saptanması; gebe kadınların beslenme bilgileri ile beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişkinin belirlenmesi için planlanıp yürütülmüştür. Tüketimleri saptanan besin öğeleri protein, demir, kalsiyum, C vitamini, folik asit, B12 vitamini, omega-3 yağ asidir. Bireylerin enerji, protein, demir, kalsiyum, C vitamini, folik asit, B12 vitamini, omega-3 yağ asidi alımlarının ortalamaları sırasıyla; 1764.8±81.35 kkal, 68.47±3.16 gr, 11.37±0.75 mg, 786.35±43.48 mg, 114.63±9.53 mg, 290.60±16.07 µg, 3.10±0.28 µg 1.33±0.12 gr’ dır. Bireylerin besin tüketim sıklıkları da her bir besin grubu için belirlenmiştir. Araştırmaya katılan gebelerin B12 vitamini ve C vitamini dışındaki besin öğelerinden enerji, protein, demir, kalsiyum, folik asit ve omega-3 yağ asidini yetersiz tükettikleri saptanmıştır. Araştırma sırasında gebelerin beslenme bilgi ve beslenme alışkanlık durumları araştırılmıştır. Gebelerin %54’ ü iyi, % 32’ si orta, % 14’ ü yetersiz beslenme bilgi düzeyine sahipken; % 18’ i iyi, % 68’ i orta, % 14’ ü kötü beslenme alışkanlıklarına sahiptir. Araştırmaya katılan gebe kadınların beslenme bilgisi ile alışkanlıkları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Yetersiz beslenme bilgi puanı alan kadınların % 71.4’ ü iyi-orta düzey beslenme alışkanlıklarına; iyi-orta beslenme bilgi puanı alan kadınların da % 88.4’ ünün iyi-orta düzey beslenme alışkanlığı puanına sahip olduğu görülmektedir. Bu çalışmada gebelik döneminde besin ve besin öğelerinin yeterli ve dengeli bir biçimde tüketilmesinin annenin ve doğacak bebeğin sağlığı açısından önemi vurgulanmış olup; bireylerin, ailelerin ve toplumların beslenme durumlarını etkileyen etmenlerden olan doğru beslenme bilgi ve alışkanlık kazanımının gebelik döneminde sağlıklı beslenme ile başlayıp yaşamın sonuna dek sürdürülmesinin gereği belirtilmiştir.

This study, conducted on pregnant women who applied to the Kadikoy Commune Health Center during the period of January to September 2006 for any reason concerning their pregnancies and who volunteered to participate in the study, concerns the calculation of intake of nutrients whose intake is of importance during pregnancy as well as the calculation of the intake of protein and energy and the relationship between pregnant women’s knowledge of nutrition and their nutritional habits. The nutrients of which the intake has been calculated are protein, iron, calcium, vitamin C, folic acid, vitamin B12 and omega-3 fatty acid. The average intake of energy, protein, iron, calcium, vitamin C, folic acid, vitamin B12 and omega-3 fatty acid was 1764.8±81.35 kcal, 68.47±3.16 gr, 11.37±0.75 mg, 786.35±43.48 mg, 114.63±9.53 mg, 290.60±16.07 µg, 3.10±0.28 µg and 1.33±0.12 gr respectively. The frequency of intake of nutrients from each nutritional group has also been calculated. It has been concluded that pregnant women who participated in the study consumed sufficient amounts of vitamin B12 and vitamin C but did not consume sufficient amounts of energy, protein, iron, calcium, folic acid and omega-3 fatty acid. During the study the relationship between pregnant women’s knowledge of nutrition and their nutritional habits was also recorded. It was discovered that of the women who participated in the study, 54 % had good, 32 % had mediocre and 14% had insufficient knowledge of nutrition and that 18 % had good, 68 % had mediocre and 14 % had bad nutritional habits. Of the women who had insufficient knowledge of nutrition, 71.4 % had good-mediocre nutritional habits; of the women who had good-mediocre knowledge of nutrition, 88.4 % had good-mediocre nutritional habits. In this study the importance of consuming sufficient amounts of nutrition and nutrients during pregnancy and the importance of its effects on the health of the mother and the fetus; and the necessity of gaining correct information and good nutritional habits from families and the community in order to eat well during pregnancy and continue these habits throughout life has been emphasized.
Keywords: Gebelik_Beslenme Alışkanlıkları; Halk Sağlığı